Babeczki dyniowe z czekoladą

Dyniowe inspiracje- tym razem babeczki z dodatkiem purée z dyni oraz kawałkami czekolady. Istnieje wiele odmian dyni, jednak do pieczenia polecam wybrać hokkaido. To bardzo wdzięczne warzywo, które warto wykorzystać w kuchni zarówno do słodkich jak i wytrawnych dań. Nie bójcie się eksperymentować :)
Pamiętajcie, że purée z dyni możecie zamrozić, więc jak Wam zostanie to nie wyrzucajcie tylko wrzućcie do zamrażalnika i wykorzystajcie przy najbliższej okazji :)
Składniki na 6 sztuk:
1 szklanka mąki
1/3 szklanki cukru trzcinowego
½ łyżeczki proszku do pieczenia
¼ łyżeczki sody oczyszczonej
¾ szklanki purée z dyni*
1/3 szklanki mleka
1/3 szklanki oleju kokosowego
3 kostki czekolady mlecznej
*dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i upiec w piekarniku skórką do dołu w 200 stopniach przez około 25-30 minut. Upieczoną dynię zmiksować blenderem na gładkie purée.
Krok po kroku:
1. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Do miski wsypać wszystkie suche składniki i wymieszać.
2. Roztopić w mikrofali lub w kąpieli wodnej olej kokosowy, aby miał płynną konsystencję. Dodać mleko oraz purée z dyni. Wymieszać.
3. Do suchych składników dodać mokre i połączyć w jednolitą masę. Każdy kawałek czekolady pokroić na 6 części.
4. Przygotować foremki, do każdej nałożyć ciasta do ok. 3/4 wysokości. Po środku ułożyć po 3 małe kawałki czekolady. Piec około 20- 25 minut, do tzw. suchego patyczka.