Babeczki z polewą czekoladową

Babeczki o delikatnym waniliowym smaku z polewą czekoladową to smakowity deser w sam raz do kawy czy herbaty. W wersji wielkanocnej można dodatkowo udekorować kolorowymi czekoladowymi jajeczkami. Do tego wypieku użyłam 12 miniforemek z kominem, ale możecie upiec w klasycznych foremkach na muffiny i ozdobić według własnego gustu. Smacznego!
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
3 łyżki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki mleka
1 łyżka śmietany 18 %
75 gram masła
1 duże jajo
kilka kropel ekstraktu waniliowego
dodatkowo:
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka kakao
około 2-3 łyżeczek gorącej wody
czekoladowe jajeczka do dekoracji
Krok po kroku:
1. Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do miski.
2. Masło roztopić w garnuszku lub w mikrofali i zostawić do ostygnięcia.
3. Jajko rozbełtać, dodać mleko, śmietanę, kilka kropel wanilii oraz przestudzone masło. Wymieszać.
4. Na koniec połączyć suche i mokre składniki za pomocą szpatułki. Zostawić ciasto na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 190 stopni.
5. Foremki do babeczek rozłożyć na blasze i napełnić do około 3/4 objętości.
6. Piec przez około 15- 20 minut (w zależności od piekarnika) na jasnozłoty kolor. Zostawić do ostygnięcia, a następnie wyjąć z foremek.
7. Polewa czekoladowa: cukier puder oraz kakao wymieszać energicznie z gorącą wodą (dodawać po łyżeczce), aż do uzyskania gęstej, lejącej konsystencji.
8. Babeczki polać płynną czekoladą i udekorować jajeczkami.