Babka cytrynowa

Babka cytrynowa

Klasyczna babka z lukrem o cytrynowym smaku.  Miękka i puszysta. Wypiek, który sprawdzi się  nie tylko na święta wielkanocne, ale i na co dzień.

Składniki:

ciasto:

1 cytryna

200 gram masła w temperaturze pokojowej

25o gram mąki pszennej

200 gram cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 jaja

lukier:

3/4 szklanki cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

 

 

Krok po kroku:

1. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Żółtka oddzielić od białek. Cytrynę sparzyć i wyszorować. Żółtka utrzeć z masłem i cukrem. Dodać startą skórkę z cytryny i sok z 1/2 cytryny.

2. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać szczyptę soli. Pianę z białek dodać do utartej masy i wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i połączyć w całość.

3. Ciasto przelać do formy z kominem. Piec 50 minut lub do suchego patyczka.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *