Baletki (bitki) z makiem

Czy Wam również te biszkoptowe ciastka przekładane marmoladą kojarzą się z dzieciństwem? Ukrywają się pod różnymi nazwami- bitki czy baletki. Dla mnie pozostaną baletkami, których smaku się nie zapomina. Zawsze można skoczyć do piekarni, żeby ich skosztować, ale takie domowe robi się naprawdę szybko i łatwo. Pamiętajcie tylko, że jajka powinny mieć temperaturę pokojową i możecie zabierać się do pieczenia. Przepis na dwie blachy pojedynczych ciasteczek. Do przełożenia zazwyczaj używam marmolady wieloowocowej lub truskawkowej, ale pewnie każda będzie smaczna :)
Składniki:
4 jaja
100 gram mąki pszennej
100 gram cukru pudru
szczypta soli
marmolada do przełożenia ciastek
mak do posypania
Krok po kroku:
1. Piekarnik nastawić na 180 stopni.
2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać stopniowo cukier puder nie przestając miksować. Na koniec dodać żółtka, wymieszać do połączenia i wyłączyć mikser.
3. Mąkę z solą przesiać do jajecznej masy i delikatnie łopatką wymieszać składniki.
4. Blachy wyłożyć papierem. Do rękawa z okrągłą tylką nakładać ciasto i wyciskać na blachę krążki o średnicy ok. 5 cm, pozostawiając odstępy między ciastkami. Ciastka posypać makiem i włożyć do piekarnika na 10-12 minut. Pieczemy obie blachy na raz.
5. Ciastka po ostudzeniu składamy przekładając marmoladą.