Brownie z chili

Coś dla amatorów czekolady z odrobiną pikanterii ;) Chili nadaje brownie ciekawą, ostrą nutkę smakową. Oczywiście możecie pominąć ten składnik, ale jeśli zdecydujecie się go dodać do ciasta to uważajcie, żeby nie przesadzić z ilością!
Składniki:
2 tabliczki gorzkiej czekolady ( 200 gram)
100 gram masła
1/2 szklanki cukru
3 jaja
3 łyżki mąki
szczypta soli
1/3 łyżeczki chili w proszku
Krok po kroku:
1. W kąpieli wodnej rozpuszczamy połamaną czekoladę i masło. Dodajemy sól oraz chili. Mieszamy na jednolitą masę. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Żółtka ubijamy z połową cukru, następnie dodajemy do nich roztopioną czekoladę.
3. Ubijamy białka, powoli dosypując do niego resztę cukru. Kiedy piana będzie sztywna dodajemy ją do czekoladowej masy i wszystko razem powoli mieszamy. Na koniec wsypujemy mąkę i ponownie delikatnie mieszamy.
4. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią naszą masę.
5. Pieczemy w 180 stopniach przez około 40 minut.