Ciasteczka owsiano- bakaliowe

Ciasteczka są wyborne. Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę odczekać, aż ostygną i lekko stwardnieją. Potem można zajadać, tylko uważajcie!- są słodkie i baaardzo wciągające ;) Możecie dodać Wasze ulubione bakalie, w moich ciasteczkach nie zabrakło migdałów, orzechów laskowych, nerkowców, daktyli oraz rodzynek. Pamiętajcie, żeby orzechy zmielić przed dodaniem do ciasta. Jeśli chcecie dodać daktyle to pokrójcie je na mniejsze kawałki i dorzućcie do wszystkiego na sam koniec, razem z rodzynkami.
Składniki: (około 16 sztuk)
50 gram mąki pszennej
75 gram mąki owsianej
50gram brązowego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 gram masła
2 łyżki miodu
1 duże jajko
50 gram płatków owsianych
150 gram bakalii (w tym 50 gram rodzynek)
Krok po kroku:
1. Włączyć piekarnik na 190 stopni. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.
2. Mąki wsypać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane oraz zmielone orzechy. Jeśli dodajecie rodzynki, dorzućcie je na samym końcu.
3. Jajko rozbełtać i dodać do suchych składników razem z masłem. Wymieszać, dodać miód oraz rodzynki i ponownie wymieszać.
4. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować małe kulki, położyć na papierze i spłaszczyć. Zostawić odstępy między ciasteczkami, bo urosną w trakcie pieczenia. Piec w piekarniku około 10-15 minut (w zależności od piekarnika). Wyjąć do ostygnięcia i włożyć drugą blachę.