Ciasteczka owsiano- bakaliowe

Ciasteczka owsiano- bakaliowe

Ciasteczka są wyborne. Po wyjęciu z piekarnika trzeba chwilę odczekać, aż ostygną i lekko stwardnieją. Potem można zajadać, tylko uważajcie!- są słodkie i baaardzo wciągające ;) Możecie dodać Wasze ulubione bakalie, w moich ciasteczkach nie zabrakło migdałów, orzechów laskowych, nerkowców, daktyli oraz rodzynek. Pamiętajcie, żeby orzechy zmielić przed dodaniem do ciasta. Jeśli chcecie dodać daktyle to pokrójcie je na mniejsze kawałki i dorzućcie do wszystkiego na sam koniec, razem z rodzynkami. 

Składniki: (około 16 sztuk)

50 gram mąki pszennej

75 gram mąki owsianej

50gram brązowego cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

100 gram masła

2 łyżki miodu

1 duże jajko

50 gram płatków owsianych

150 gram bakalii (w tym 50 gram rodzynek)

 

Krok po kroku:

1. Włączyć piekarnik na 190 stopni. Masło rozpuścić i odstawić do ostygnięcia.

2. Mąki wsypać do miski, dodać cukier, proszek do pieczenia, płatki owsiane oraz zmielone orzechy. Jeśli dodajecie rodzynki, dorzućcie je na samym końcu.

3. Jajko rozbełtać i dodać do suchych składników razem z masłem. Wymieszać, dodać miód oraz rodzynki i ponownie wymieszać.

4. Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Z ciasta formować małe kulki, położyć na papierze i spłaszczyć. Zostawić odstępy między ciasteczkami, bo urosną w trakcie pieczenia. Piec w piekarniku około 10-15 minut (w zależności od piekarnika). Wyjąć do ostygnięcia i włożyć drugą blachę.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *