Ciasteczka przekładane dżemem żurawinowym

Ciasteczka przekładane dżemem żurawinowym

Mięciutkie i lekko kruche ciasteczka nadziane dżemem żurawinowym i posypane cukrem pudrem. Oczywiście możecie przełożyć ciastka Waszym ulubionym dżemem. Będą potrzebne dwie foremki, w kształcie koła (moje ma średnicę 7 cm)  i gwiazdki (nie większej niż koło). Wychodzą wtedy dwie blachy po 12 sztuk. Podałam przybliżony czas pieczenia około 10 minut, ale najlepiej sprawdzić po kilku minutach jak wygląda sytuacja i kontrolować, żeby ciasteczka się nam za bardzo nie przypiekły. Z przepisu, który podałam na dżem żurawinowy wychodzi jeden mały słoik i nigdy nie zużywam całego do przełożenia ciastek. Pozostały dżem polecam zjeść z chałką lub chrupiącym tostem. Smakuje wyśmienicie. 

Składniki (24 sztuki):

ciasto:

120 gram mąki pszennej

50 gram płatków migdałów

50 gram cukru pudru

100 gram miękkiego masła

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 żółtko

dżem żurawinowy:

100 gram żurawiny

1 gruszka

3 łyżeczki brązowego cukru

2 łyżeczki soku z cytryny

szklanka wody

dodatkowo:

2-3 łyżki mleka do posmarowania ciasta

cukier puder do posypania

 

 

Krok po kroku:

1. Dżem żurawinowy: do rondelka wrzuć żurawinę, zasyp cukrem i zalej wodą oraz sokiem z cytryny. Zagotuj. Gruszkę obierz i zetrzyj na tarce o dużym oczkach. Dodaj do żurawiny. Gotuj bez przykrycia na małym ogniu przez około 25 minut co jakiś czas mieszając, do momentu aż całość zgęstnieje. Następnie przełóż dżem do wyparzonego słoika. Po wystygnięciu przechowuj w lodówce.

2. Utrzyj mikserem masło z cukrem na jasną masę, następnie dodaj żółtko cały czas ucierając.

3. Do malaksera wrzuć płatki migdałów i zmiel. Przełóż do miski i wymieszaj z mąką oraz proszkiem do pieczenia. Dodaj masę maślaną i szybko wyrób ciasto. Uformuj z niego kulę i lekko spłaszcz, owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum godzinę.

4. Piekarnik nastaw na 170 stopni. Stolnicę podsyp mąką i rozwałkuj połowę ciasta na grubość około 2-3 mm (resztę ciasta trzymaj w lodówce). Wykrawaj najpierw ciastka w formie koła i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku nakładaj po pół łyżeczki dżemu. Następnie z pozostałych skrawków ciasta zagnieć ponownie ciasto, rozwałkuj i wycinaj gwiazdki. Brzegi koła posmaruj mlekiem i układaj gwiazdki lekko dociskając ich rogi do koła.

5. Piecz na złoty kolor przez około 10 minut (najlepiej sprawdzić po kilku minutach, żeby się nie przypiekły).

6. Wszystkie czynności powtórz z drugą połową ciasta.

7. Wystudzone ciasteczka można posypać cukrem pudrem. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *