Ciasto bananowe z daktylami

Pyszne ciasto bananowe z dodatkiem daktyli. Może i nie zachwyca wyglądem, ale nadrabia smakiem. Fajnie wyczuwalna słodka, bananowa nutka i delikatne wnętrze sprawiają, że mamy ochotę sięgnąć po więcej. Jego zaletą, poza walorem smakowym, jest niewątpliwie to, że pozostaje mięciutki jeszcze kolejnego i następnego dnia (o ile nie zostanie zjedzony) :) Nasz bananowy „chlebek” wystarczy przykryć folią lub włożyć do plastikowego pojemnika i możemy się nim cieszyć przez kilka dni. Najlepiej pokroić go kiedy całkowicie wystygnie. Ja nie czekam tak długo i pierwszy kawałek ląduje na talerzu jak tylko ciasto delikatnie przestygnie i jest jeszcze lekko ciepłe.
Składniki:
2 duże lub 3 mniejsze dojrzałe banany
garść daktyli
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (ok. 100 gram)
2 jajka
60 gram masła
szczypta soli
Krok po kroku:
1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Masło roztapiamy w mikrofali albo w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki.
2. Mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wsypujemy do jednej miski i mieszamy.
3. W drugiej misce rozgniatamy widelcem obrane banany. Dodajemy do nich rozkłócone jajka, jogurt oraz masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
4. Mokre składniki wsypujemy do suchych, dodajemy daktyle i łączymy w całość za pomocą łopatki.
5. Formę (22x10cm) wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej naszą masę.
6. Pieczemy około godziny do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.