Ciasto bananowe z daktylami

Ciasto bananowe z daktylami

Pyszne ciasto bananowe z dodatkiem daktyli. Może i nie zachwyca wyglądem, ale nadrabia smakiem. Fajnie wyczuwalna słodka, bananowa nutka i delikatne wnętrze sprawiają, że mamy ochotę sięgnąć po więcej. Jego zaletą, poza walorem smakowym, jest niewątpliwie to, że pozostaje mięciutki jeszcze kolejnego i następnego dnia (o ile nie zostanie zjedzony) :) Nasz bananowy „chlebek” wystarczy przykryć folią lub włożyć do plastikowego pojemnika i możemy się nim cieszyć przez kilka dni. Najlepiej pokroić go kiedy całkowicie wystygnie. Ja nie czekam tak długo i pierwszy kawałek ląduje na talerzu jak tylko ciasto delikatnie przestygnie i jest jeszcze lekko ciepłe.

Składniki:

2 duże lub 3 mniejsze dojrzałe banany

garść daktyli

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

1/2 szklanki mąki orkiszowej

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

1/2 szklanki  gęstego jogurtu naturalnego (ok. 100 gram)

2 jajka

60 gram masła

szczypta soli

 

 

Krok po kroku:

1. Piekarnik nastawiamy na 190 stopni. Masło roztapiamy w mikrofali albo w rondelku i odstawiamy do przestudzenia. Daktyle kroimy na mniejsze kawałki.

2. Mąki, cukier, proszek do pieczenia, sodę oraz sól wsypujemy do jednej miski i mieszamy.

3. W drugiej misce rozgniatamy widelcem obrane banany. Dodajemy do nich rozkłócone jajka, jogurt oraz masło. Wszystko razem dokładnie mieszamy.

4. Mokre składniki wsypujemy do suchych, dodajemy daktyle i łączymy w całość za pomocą łopatki.

5. Formę (22x10cm) wykładamy papierem do pieczenie i wylewamy do niej naszą masę.

6. Pieczemy około godziny do suchego patyczka. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *