Ciasto truskawkowo- malinowe z migdałową kruszonką

Puszyste ciasto ze świeżymi sezonowymi owocami oraz kruszonką o delikatnym migdałowym smaku. Można je zrobić nie tylko z truskawkami i malinami, sprawdzą się także wiśnie, śliwki czy jagody. Przed upieczeniem masa na ciasto ma gęstą konsystencję, dlatego możemy na niej układać owoce bez obaw, że się zapadną. Jeśli nie macie oleju kokosowego, możecie dodać rozpuszczone masło lub olej rzepakowy. Do tego przepisu użyłam okrągłej formy o średnicy 20 cm. Gotowe ciasto przechowujcie w chłodnym miejscu.
Składniki:
ciasto:
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
150 gram jogurtu naturalnego
1/4 szklanki oleju kokosowego (około 5-6 łyżek stołowych)
1 duże jajo
1/3 szklanki cukru
kruszonka:
2 łyżki zmielonych migdałów bez skórki
1 łyżka cukru
2 łyżki mąki pszennej
0,5-1 łyżka oleju kokosowego
plus:
6-7 truskawek
garść malin
Krok po kroku:
1. Suche składniki na kruszonkę umieścić w misce. Stopniowo dodawać olej kokosowy rozcierając masę między palcami do uzyskania kruszonki. Wstawić do lodówki.
2. Mąkę z proszkiem i sodą przesiać do miski. Wymieszać.
3. Jajko utrzeć z cukrem na jasną masę. Dodać do suchych składników, wlać olej kokosowy z jogurtem i wymieszać na jednolitą masę. Nie mieszać zbyt długo.
4. Formę do pieczenia (moja ma średnicę 20cm) posmarować olejem kokosowym i wyłożyć na nią ciasto.
5. Z truskawek usunąć szypułki i przekroić na pół. Układać na cieście truskawki i maliny.
6. Owoce posypać kruszonką. Ciasto piec w 180 stopniach przez około 40-45 minut lub do suchego patyczka.