Ciasto z malinami

Bardzo szybkie w przygotowaniu ciasto z malinami. Do tego przepisu możecie wykorzystać przeróżne owoce sezonowe (lub mrożone), sprawdzą się tutaj truskawki, wiśnie, śliwki czy jagody. Wybór należy do Was :) Pamiętajcie, że mrożonych owoców nie musicie rozmrażać. Przepis podany na niewielką formę ok. 20x12cm.
Składniki:
180 gram jogurtu naturalnego
2 jaja
1/2 szklanki cukru
1 1/4 szklanki mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 szklanki oleju rzepakowego
1 łyżeczka bułki tartej
tłuszcz do wysmarowania formy
2 garści malin
Krok po kroku:
1. Jajka dobrze ubić z cukrem.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, jogurt oraz olej. Połączyć składniki za pomocą drewnianej łyżki. Dodać masę jajeczną i wymieszać.
3. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem i wlać masę. Wierzch posypać bułką tartą, a następnie ułożyć maliny.
4. Ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Po wystygnięciu można posypać cukrem pudrem.