Czekoladowe ciasto z wiśniami w kruchej otoczce

Czekoladowe ciasto z wiśniami w kruchej otoczce

Ciasto z intensywnie czekoladowym wnętrzem i konfiturą z wiśniami w kruchej otoczce. Mocno czekoladowy, wilgotny środek przypomina w smaku brownie. Wystarczy jeden mały kawałek, żeby zaspokoić podniebienie niejednego czekoladoholika. 

Składniki:

ciasto:

250gram mąki

2 łyżki cukru pudru

180 gram miękkiego masła

brownie:

200 gram gorzkiej czekolady

120 gram masła

120 gram drobnego cukru

5 białek

szczypta soli

40 gram mąki

dodatkowo:

5-6 łyżek konfitury z wiśniami

cukier puder do posypania

 

 

 

Krok po kroku:

1. Składniki na ciasto zagnieść, uformować wałek i lekko spłaszczyć. Podzielić na dwie części, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.

2. Formę do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wylepić dno połową ciasta. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjąć.

3. W rondelku rozpuścić czekoladę z masłem. Zostawić do przestudzenia.

4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać.

5. Do białek wlewać powoli przestudzoną czekoladę delikatnie mieszając łopatką. Na koniec dodać przesianą mąkę i powoli połączyć składniki.

6. Na podpieczony kruchy spód wylać naszą czekoladową masę, a na niej ułożyć konfiturę z wiśniami. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można bezpośrednio pokruszyć między palcami) i posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.

7. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *