Czekoladowe ciasto z wiśniami w kruchej otoczce

Ciasto z intensywnie czekoladowym wnętrzem i konfiturą z wiśniami w kruchej otoczce. Mocno czekoladowy, wilgotny środek przypomina w smaku brownie. Wystarczy jeden mały kawałek, żeby zaspokoić podniebienie niejednego czekoladoholika.
Składniki:
ciasto:
250gram mąki
2 łyżki cukru pudru
180 gram miękkiego masła
brownie:
200 gram gorzkiej czekolady
120 gram masła
120 gram drobnego cukru
5 białek
szczypta soli
40 gram mąki
dodatkowo:
5-6 łyżek konfitury z wiśniami
cukier puder do posypania
Krok po kroku:
1. Składniki na ciasto zagnieść, uformować wałek i lekko spłaszczyć. Podzielić na dwie części, owinąć folią i wstawić do lodówki na 30 minut. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
2. Formę do pieczenia (użyłam tortownicy o średnicy 24 cm) wysmarować masłem i wylepić dno połową ciasta. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie wyjąć.
3. W rondelku rozpuścić czekoladę z masłem. Zostawić do przestudzenia.
4. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać.
5. Do białek wlewać powoli przestudzoną czekoladę delikatnie mieszając łopatką. Na koniec dodać przesianą mąkę i powoli połączyć składniki.
6. Na podpieczony kruchy spód wylać naszą czekoladową masę, a na niej ułożyć konfiturę z wiśniami. Z lodówki wyjąć drugą część ciasta, zetrzeć na tarce o dużych oczkach (można bezpośrednio pokruszyć między palcami) i posypać po wierzchu. Wstawić do piekarnika na około 30 minut, aż kruszonka nabierze złotego koloru.
7. Po wystygnięciu ciasto posypać cukrem pudrem. Smacznego!