Czekoladowe kulki migdałowo- kokosowe

Domowej roboty czekoladki z kawałkami migdałów w kokosowej otoczce. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mogą też być pomysłem na słodki prezent. Wystarczy zawinąć je w folię i zawiązać sznurkiem lub zapakować do pudełeczka. Z podanych składników wychodzi 10 sztuk. Czekoladki najlepiej przechowywać w lodówce lub w suchym, chłodnym miejscu. Przed zjedzeniem wyjmijcie je wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej, inaczej będą troszkę twarde.
Składniki:
1 tabliczka czekolady mlecznej (100 gram)
1/5 tabliczki czekolady gorzkiej
40 gram migdałów
1-2 garście wiórków kokosowych
Krok po kroku:
1. Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia.
2. Migdały wrzucamy do blendera i miksujemy na małe kawałeczki, ale nie na proszek! Można je również rozdrobnić przez ścierkę tłuczkiem.
3. Dodajemy migdały do czekolady i mieszamy.
4. Wiórki kokosowe wysypujemy na talerz albo papier. Małą łyżeczką nabieramy masę czekoladową, drugą łyżeczką delikatnie zsuwamy masę na wiórki i obtaczamy w nich. Odkładamy na talerz. Okrągłe kulki uformujemy po schłodzeniu w lodówce, kiedy masa będzie plastyczna. Kiedy zrobimy już wszystkie wkładamy je do lodówki na około 15 minut, żeby się lekko schłodziły.
5. Kiedy masa już jest plastyczna formujemy w dłoniach kulki. Przechowujemy je w lodówce lub suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej wyjąć czekoladki z lodówki 10-15 minut przed konsumpcją, żeby nabrały temperatury pokojowej.