Czekoladowe kulki migdałowo- kokosowe

Czekoladowe kulki migdałowo- kokosowe

Domowej roboty czekoladki z kawałkami migdałów w kokosowej otoczce. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu. Mogą też być pomysłem na słodki prezent. Wystarczy zawinąć je w folię i zawiązać sznurkiem lub zapakować do pudełeczka. Z podanych składników wychodzi 10 sztuk. Czekoladki najlepiej przechowywać w lodówce lub w suchym, chłodnym miejscu. Przed zjedzeniem wyjmijcie je wcześniej z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej, inaczej będą troszkę twarde.

Składniki:

1 tabliczka czekolady mlecznej (100 gram)

1/5 tabliczki czekolady gorzkiej

40 gram migdałów

1-2 garście wiórków kokosowych

 

 

Krok po kroku:

1. Obie czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do ostygnięcia.

2. Migdały wrzucamy do blendera i miksujemy na małe kawałeczki, ale nie na proszek! Można je również rozdrobnić przez ścierkę tłuczkiem.

3. Dodajemy migdały do czekolady i mieszamy.

4. Wiórki kokosowe wysypujemy na talerz albo papier. Małą łyżeczką nabieramy masę czekoladową, drugą łyżeczką delikatnie zsuwamy masę na wiórki i obtaczamy w nich. Odkładamy na talerz. Okrągłe kulki uformujemy po schłodzeniu w lodówce, kiedy masa będzie plastyczna. Kiedy zrobimy już wszystkie wkładamy je do lodówki na około 15 minut, żeby się lekko schłodziły.

5. Kiedy masa już jest plastyczna formujemy w dłoniach kulki. Przechowujemy je w lodówce lub suchym i chłodnym miejscu. Najlepiej wyjąć czekoladki z lodówki 10-15 minut przed konsumpcją, żeby nabrały temperatury pokojowej.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *