Drożdżowe rogaliki z jagodami

Pyszne, mięciutkie i puszyste rogaliki z jagodowym wnętrzem. Najlepsze jeszcze ciepłe- znikają w mgnieniu oka! Takie domowe wypieki ucieszą nie tylko najmłodszych :)
W trakcie wyrabiania ciasto będzie się kleiło do rąk- to normalne. Mała moja rada: im mniej będziecie podsypywać mąki tym ciasto po upieczeniu będzie bardziej puszyste i delikatne.
Składniki:
ciasto:
500 gram mąki pszennej
7 gram suchych drożdży
50 gram cukru
1 jajko
80 gram rozpuszczonego masła
300 mililitrów mleka
nadzienie:
250 gram jagód
3 łyżki cukru
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
dodatkowo:
1 żółtko
cukier puder do posypania
Krok po kroku:
1. Mąkę wymieszać z suchymi drożdżami i wysypać na stolnicę. Zrobić wgłębienie i wbić jajko, dodać cukier i mleko. Wszystko razem wymieszać, a na koniec dodać roztopione masło. Zagniatać ciasto przez około 15 minut. Na początku będzie się kleiło do rąk, ale w trakcie wyrabiania nabierze elastyczności. Uformować z niego kulę, oprószyć ją lekko mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (na +/- 1,5 h).
2. Składniki na nadzienie wymieszać ze sobą w misce.
3. Oderwać około 1/3 ciasta i rozwałkować na prostokąt i wycinać z niego naprzemiennie trójkąty. U podstawy trójkąta nakładać po łyżeczce jagód i zawijać w kierunku wierzchołka, tak aby ten znalazł się pod spodem. Układać rogaliki w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
4. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Rogaliki przed włożeniem do piekarnika posmarować żółtkiem. Piec około 12 minut, aż nabiorą złotego koloru.
5. Po wystygnięciu oprószyć cukrem pudrem.