Faworki

Faworki posypane cukrem pudrem- palce lizać! Są pyszne, delikatne i kruche. To jeden z tych wypieków, które znajdują się na mojej liście smaków z dzieciństwa. Zazwyczaj robiłyśmy je z mamą w jakiś zimowy weekend i znikały bardzo szybko :) Najlepsze faworki to według mnie takie smażone na smalcu, ale są różne szkoły- niektórzy używają oleju.
Składniki:
200 gram mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3-4 łyżki gęstej śmietany
3 żółtka
szczypta soli
4 kostki smalcu
dodatkowo:
cukier puder do posypania
Krok po kroku:
1. Na stolnicę wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Na środku zrobić wgłębienie i wbić żółtka oraz dodać śmietanę. Zagnieść ciasto i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
2. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną schować pod miską, a drugą cienko rozwałkować. Pokroić nożem na paski o szerokości około 3 cm i długości około 10-15 cm. Na każdym pasku po środku zrobić około 3-4 centymetrowe nacięcie wzdłuż. Jeden koniec przełożyć przez otwór i wyciągnąć go od spodu. W ten sposób zawinąć wszystkie paski.
3. Rozgrzać dobrze tłuszcz. Smażyć na złoto z obu stron przewracając faworki za pomocą widelca.