Faworki

Faworki

Faworki posypane cukrem pudrem- palce lizać! Są pyszne, delikatne i kruche. To jeden z tych wypieków, które znajdują się na mojej liście smaków z dzieciństwa. Zazwyczaj robiłyśmy je z mamą w jakiś zimowy weekend i znikały bardzo szybko :) Najlepsze faworki to według mnie takie smażone na smalcu, ale są różne szkoły- niektórzy używają oleju.

Składniki:

200 gram mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3-4 łyżki gęstej śmietany

3 żółtka

szczypta soli

4 kostki smalcu

dodatkowo:

cukier puder do posypania

 

Krok po kroku:

1. Na stolnicę wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia oraz solą. Na środku zrobić wgłębienie i wbić żółtka oraz dodać śmietanę. Zagnieść ciasto i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.

2. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną schować pod miską, a drugą cienko rozwałkować. Pokroić nożem na paski o szerokości około 3 cm i długości około 10-15 cm. Na każdym pasku po środku zrobić około 3-4 centymetrowe nacięcie wzdłuż. Jeden koniec przełożyć przez otwór i wyciągnąć go od spodu. W ten sposób zawinąć wszystkie paski.

3. Rozgrzać dobrze tłuszcz. Smażyć na złoto z obu stron przewracając faworki za pomocą widelca.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *