Karpatka

Specjalnie dla wielbicieli tego przekładanego kremem budyniowym ciastka. Przepis wypróbowany już przeze mnie wielokrotnie. Dawno temu znalazłam w starej książce kucharskiej pożółkłą kartkę z kalendarza z 1987 roku, na której zapisany był przepis na karpatkę. Do dziś przechowuję tą „ściągę” na w moim notesie. Zrobiłam tylko niewielką modyfikację w kremie i przekazuję dalej w Wasze ręce :)
Składniki:
ciasto:
1 szklanka zimnej wody
1/2 kostki masła (100 gram)
1 szklanka mąki pszennej
4 jaja
krem:
1/2 litra mleka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki skrobi lub mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 jajo
1/2 kostki masła
kilka kropel aromatu waniliowego
Krok po kroku:
1. Ciasto: piekarnik nastawić na 190 stopni. W rondelku zagotować wodę z masłem, dodać mąkę cały czas mieszając trzepaczką, na koniec dodawać po kolei jaja nie przerywając mieszania. Mieszać do uzyskania jednolitej gęstej i klejącej masy.
2. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozsmarować na nim masę (najlepiej za pomocą silikonowej łopatki) na 2 prostokąty takiej samej wielkości. Włożyć do piekarnika na około 45 minut. Wyjąć i ostudzić.
3. Krem: w misce zmiksować jaja, cukier puder i mąkę. W rondelku zagotować mleko i dolewać do niego powoli masę jajeczną cały czas mieszając (powinna być bardzo gęsta i odchodzić od garnka). Ostudzić masę. W misce utrzeć masło, dodać aromat waniliowy oraz stopniowo ostudzoną masę ciągle mieszając.
5. Jeden płat ciasta posmarować kremem i przykryć drugim lekko dociskając. Włożyć do plastikowego pojemnika, a następnie do lodówki na kilka godzin albo na noc.