Kokosanki

Najlepsze jeszcze ciepłe, mięciutkie, po prostu rozpływają się w ustach. Zazwyczaj kiedy zostaną mi białka robię właśnie kokosanki, bo są smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis na jedną blachę, wychodzi około 12 kokosowych ciasteczek.
Składniki (12 sztuk):
150 gram wiórków kokosowych
3 białka jaj
1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
3 łyżki cukru
50 gram masła
szczypta soli
Krok po kroku:
1. Masło roztapiamy w rondelku lub w mikrofali na małej mocy.
2. Wiórki kokosowe wsypujemy do miski, zalewamy rozpuszczonym masłem i dokładnie mieszamy.
3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy do nich cukier nie przestając ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę.
4. Do wiórków dodajemy porcjami masę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając.
5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blasze układamy papier do pieczenia. Formujemy w dłoniach małe kuleczki i kładziemy na papierze (możemy je lekko spłaszczyć). Kokosanki pieczemy około 15 minut.