Kokosanki

Kokosanki

Najlepsze jeszcze ciepłe, mięciutkie, po prostu rozpływają się w ustach. Zazwyczaj kiedy zostaną mi białka robię właśnie kokosanki, bo są smaczne i bardzo szybkie w przygotowaniu. Przepis na jedną blachę, wychodzi około 12 kokosowych ciasteczek.

Składniki (12 sztuk):

150 gram wiórków kokosowych

3 białka jaj

1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej

3 łyżki cukru

50 gram masła

szczypta soli

 

 

 

Krok po kroku:

1. Masło roztapiamy w rondelku lub w mikrofali na małej mocy.

2. Wiórki kokosowe wsypujemy do miski, zalewamy rozpuszczonym masłem i dokładnie mieszamy.

3. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno. Stopniowo dodajemy do nich cukier nie przestając ubijać. Na koniec wsypujemy mąkę.

4. Do wiórków dodajemy porcjami masę z białek, za każdym razem delikatnie mieszając.

5. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Na blasze układamy papier do pieczenia. Formujemy w dłoniach małe kuleczki i kładziemy na papierze (możemy je lekko spłaszczyć). Kokosanki pieczemy około 15 minut.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *