Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Słodko- kwaśnie czyli połączenie truskawek z rabarbarem. Jeśli lubicie wyraziste smaki to zabierajcie się do pieczenia! Ciasto najlepiej smakuje zaraz po ostygnięciu, ale następnego dnia też jest niczego sobie. Idealne do popołudniowej kawy, sprawdzi się na deser i śmiało można je zabrać na rodzinny piknik :)

Składniki:

ciasto:

430 gram mąki pszennej

200 gram masła

2 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

nadzienie:

500 gram truskawek

500 gram rabarbaru

2 łyżki cukru pudru

kruszonka:

200 gram mąki krupczatki

80 gram cukru pudru

100 gram masła

laska wanilii (opcjonalnie)

dodatkowo:

1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej

masło do wysmarowania formy

 

 

Krok po kroku:

1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

2.Rabarbar kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki, wrzucamy do miski i posypujemy cukrem pudrem. Truskawki obieramy z szypułek, przekrajamy na pół i dodajemy do rabarbaru. Mieszamy.

3.Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i nożem wyskrobujemy ziarenka. Wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier puder, krupczatkę oraz masło. Całość rozcieramy palcami. Wkładamy na chwilę do lodówki.

4.Formę (35X23 centymetry) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, a następnie wylepiamy ciastem spód. Oprószamy kaszą manną, wykładamy nadzienie truskawkowo- rabarbarowe i posypujemy kruszonką.

4. Pieczemy w 180 stopniach przez 35- 40 minut.

5. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *