Kruche ciasto z truskawkami i rabarbarem

Słodko- kwaśnie czyli połączenie truskawek z rabarbarem. Jeśli lubicie wyraziste smaki to zabierajcie się do pieczenia! Ciasto najlepiej smakuje zaraz po ostygnięciu, ale następnego dnia też jest niczego sobie. Idealne do popołudniowej kawy, sprawdzi się na deser i śmiało można je zabrać na rodzinny piknik :)
Składniki:
ciasto:
430 gram mąki pszennej
200 gram masła
2 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
nadzienie:
500 gram truskawek
500 gram rabarbaru
2 łyżki cukru pudru
kruszonka:
200 gram mąki krupczatki
80 gram cukru pudru
100 gram masła
laska wanilii (opcjonalnie)
dodatkowo:
1 łyżka kaszy manny lub bułki tartej
masło do wysmarowania formy
Krok po kroku:
1. Składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.
2.Rabarbar kroimy na 1-2 centymetrowe kawałki, wrzucamy do miski i posypujemy cukrem pudrem. Truskawki obieramy z szypułek, przekrajamy na pół i dodajemy do rabarbaru. Mieszamy.
3.Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i nożem wyskrobujemy ziarenka. Wrzucamy do miseczki, dodajemy cukier puder, krupczatkę oraz masło. Całość rozcieramy palcami. Wkładamy na chwilę do lodówki.
4.Formę (35X23 centymetry) wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, a następnie wylepiamy ciastem spód. Oprószamy kaszą manną, wykładamy nadzienie truskawkowo- rabarbarowe i posypujemy kruszonką.
4. Pieczemy w 180 stopniach przez 35- 40 minut.
5. Smacznego!