Mazureczki

Mazureczki

Mazureczki, czyli mazurek w mniejszych porcjach, to kruche ciastka z masą kajmakowo- czekoladową oraz bakaliami. Wierzch trójkątnych mazureczków możecie posypać dowolną mieszanką, tutaj mamy duże pole do popisu, mogą to być daktyle, rodzynki, orzechy laskowe, włoskie, nerkowce, migdały, a także kandyzowane owoce. Wybór zależy od Waszego smaku :) Jeśli chodzi o masę kajmakową to oczywiście polecam zrobić ją samodzielnie. Z podanego przepisu wychodzi średni słoik (około 300 gram). By zaoszczędzić na czasie możecie użyć gotowej masy kajmakowej. Mazureczki przechowywać w chłodnym i suchym miejscu do 5 dni.

Składniki (około 16 sztuk):

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

1/2 szklanki cukru pudru

szczypta soli

2 łyżki śmietany 18%

1 żółtko

200 gram zimnego masła

masa kajmakowa:

1 litr mleka 3,2 %

1 szklanka cukru

szczypta soli

dodatkowo:

4 kostki gorzkiej czekolady

bakalie (płatki migdałów, orzechy laskowe, daktyle)

 

 

Krok po kroku:

1. Mąkę z cukrem i solą przesiać na stolnicę. Dodać kawałki masła i całość posiekać nożem.. Dodać śmietanę i żółtko i wyrobić szybko ciasto. Owinąć folią i włożyć do lodówki na około pół godziny.

2. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na około 0,5 cm i pokroić na trójkąty. Przy jednym z boków trójkąta odkroić dwa cienkie paski, zapleść warkocza i przykleić do ciasta (jak na zdjęciu powyżej). Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim trójkąty z ciasta. Piec około 20 minut, aż nabiorą  jasnozłotego koloru.

3. Masa kajmakowa: do garnka lub na patelnię z grubym dnem i o dużej powierzchni wlać mleko, dodać cukier i sól. Zamieszać i doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień do minimum i gotować przez około 1,5-2 godziny, czasami zamieszać. Przez ten czas masa zgęstnieje i ściemnieje. Przelać do słoika i zostawić do ostudzenia.

4. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Wymieszać z 4- 5 łyżkami masy kajmakowej (jeśli jest za gęsta należy podgrzać chwilę w kąpieli wodnej bezpośrednio przed nałożeniem masy na ciasto).

5. Trójkątne ciastka posmarować masą kajmakowo- czekoladową i posypać bakaliami (orzechy posiekać, daktyle pokroić na mniejsze kawałki).

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *