Muffinki z masą makową z bakaliami

Muffinki z masą makową z bakaliami

Babeczki z masą makową z bakaliami można przygotować nie tylko na święta :) Moja masa makowa zawiera orzechy laskowe prażone i obrane, migdały oraz rodzynki. Dodajcie swoje ulubione bakalie i cieszcie się smakiem muffinek! Przepis na dwie blachy, wychodzi około 15 sztuk. Najlepiej przechowywać je w plastikowych pojemniczkach, wtedy dłużej zachowają świeżość.

Składniki:

masa makowo- bakaliowa:

100 gram mielonego maku

150 mililitrów mleka

2 łyżki brązowego cukru

otarta skórka z jednej cytryny

1 łyżka miodu

1 łyżeczka cynamonu

100 gram bakalii (orzechy laskowe, migdały, rodzynki)

ciasto:

2 szklanki mąki

2 łyżki cukru pudru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody

szczypta soli

1 szklanka mleka

100 gram roztopionego masła

2 jaja

 

Krok po kroku:

1. Masa makowa z bakaliami: Mleko zagotować z cukrem, miodem, cynamonem i otartą skórką z cytryny. Dodać mak i zmielone (lub pokrojone na małe kawałeczki) orzechy. Gotować chwilę na wolnym ogniu do napęcznienia. Na końcu dodać rodzynki. Wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Piekarnik nastawić na 180 stopni.

2. Ciasto: suche składniki wymieszać w misce. Oddzielić żółtka jaja od białek. Do drugiej miski wlać mleko, dodać żółtka i rozbełtać widelcem. Dolać rozpuszczone przestygnięte masło. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3. Połączyć suche i mokre składniki za pomocą drewnianej lub silikonowej łyżki. Na koniec dodawać partiami pianę z białek za każdym razem delikatnie mieszając.

4. Na blasze ułożyć w odstępach formy do muffinek. Do każdej nakładać mniej więcej po łyżce ciasta, następnie nałożyć na nie łyżeczkę masy makowo-bakaliowej i łyżeczkę ciasta tak, aby nie zakryło całkowicie masy makowej.

5. Babeczki włożyć do piekarnika na około 20 minut. Powtórzyć wszystkie czynności przygotowując drugą blachę.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *