Muffinki z truskawkami i kokosową kruszonką

Muffinki z truskawkami i kokosową kruszonką

Babeczki wypełnione truskawkami i posypane kokosową kruszonką. Słodkości, które nie wymagają dużo pracy ani też nie pochłaniają masy czasu. W dodatku możemy spakować je do plastikowego pojemnika i zabrać na wynos. Najlepiej jeśli pieczemy je w sezonie, kiedy można kupić świeże truskawki, ale jeśli użyjecie mrożonych też będzie smakowicie. Pamiętajcie tylko, żeby je całkowicie rozmrozić i osuszyć ręcznikiem papierowym z nadmiaru wody. 

Składniki: (około 12 sztuk)

ciasto:

2 szklanki mąki

pół szklanki cukru

2 łyżeczki proszku do pieczenia

100 gram stopionego masła

2 jajka

150 gram jogurtu naturalnego

kruszonka:

2 łyżki zimnego masła

1 łyżka mąki

1/2 łyżki cukru

1 i 1/2 łyżki wiórków kokosowych

plus:

500 gram truskawek

 

 

Krok po kroku:

1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. W jednej misce wymieszać składniki suche, a w drugiej mokre.

2. Połączyć ze sobą składniki suche i mokre na gładką masę. Truskawki obrać z szypułek i przekroić wzdłuż na ćwiartki. Składniki na kruszonkę połączyć razem i rozetrzeć między palcami.

3. Do foremek nałożyć ciasto, następnie powkładać w masę kawałki truskawek i posypać kruszonką.

4. Muffinki piec około 20-25 minut (w zależności od piekarnika).

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *