Mus czekoladowy z sezonowymi owocami

Mus czekoladowy z sezonowymi owocami

Mus czekoladowy to idealne rozwiązanie w cieplejsze dni, kiedy chętniej sięgamy po zimne desery. W dodatku świetnie komponuje się z sezonowymi owocami. U mnie nie zabrakło moreli, malin oraz borówek. Sprawdzą się praktycznie wszystkie owoce: truskawki, czereśnie, wiśnie, porzeczki itp. Zaszalejcie! Mus umieściłam w 5 małych szklanych słoiczkach o pojemności 100 mililitrów. Możecie zrobić go więcej i włożyć do szklanek lub pucharków.

Składniki:

3/4 tabliczki połamanej gorzkiej czekolady 70% kakao

25 gram cukru pudru

2 jaja

100 mililitrów śmietanki 36%

1 płaska łyżka kakao

szczypta soli

Dodatkowo:

morela

kilka malin

garść borówek

 

Krok po kroku:

1. Czekoladę rozpuścić ze szczyptą soli.

2. Żółtka oddzielić od białek i utrzeć z cukrem pudrem na jasną masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.

3. W osobnej misce ubić śmietankę.

4. Do masy jajecznej dodać kakao, następnie wymieszać ze śmietanką. Dodać rozpuszczoną czekoladę. Na koniec stopniowo dodawać pianę z białek delikatnie łącząc z całością za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki. Mus przełożyć np. do małych szklanych słoiczków, każdy przykryć szczelnie folią spożywczą i wstawić do lodówki na minimum godzinę. Podawać schłodzony z owocami.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *