Mus truskawkowo- śmietankowy

Połączenie słodkich truskawek oraz musu śmietankowego o delikatnej piankowej konsystencji, która rozpływa się w ustach. Dodatkowo całość fajnie komponuje się z pokruszonymi herbatnikami lub wiórkami czekoladowymi. Taki lekki, chłodny deser idealnie sprawdza się w ciepłe dni.
Składniki (2 porcje):
mus śmietankowy:
2 białka
100 gram śmietanki 36 %
1/2 tabliczki białej czekolady (50 gram)
1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku
1 łyżka cukru pudru
mus truskawkowy:
200 gram truskawek
1 łyżka cukru
dodatkowo:
2 łyżeczki pokruszonych herbatników
Krok po kroku:
1. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w plasterki. Wrzucić do rondelka lub na małą patelnię i zasypać łyżką cukru. Gotować na małym ogniu aż truskawki będą miękkie a całość uzyska dość gęstą konsystencję. Odstawić do ostygnięcia.
2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.
3. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.
4. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać budyń i delikatnie wymieszać. Następnie wlać czekoladę cały czas mieszając. Na koniec partiami dodawać ubitą pianę, za każdym razem powoli mieszając.
5. Do słoiczków/ szklaneczek wlać taką samą ilość musu. Następnie nałożyć śmietankową masę. Włożyć desery do lodówki na kilka godzin.
6. Przed podaniem posypać herbatnikami.