Mus truskawkowo- śmietankowy

Mus truskawkowo- śmietankowy

Połączenie słodkich truskawek oraz musu śmietankowego o delikatnej piankowej konsystencji, która rozpływa się w ustach. Dodatkowo całość fajnie komponuje się z pokruszonymi herbatnikami lub wiórkami czekoladowymi. Taki lekki, chłodny deser idealnie sprawdza się w ciepłe dni.

Składniki (2 porcje):

mus śmietankowy:

2 białka

100 gram śmietanki 36 %

1/2 tabliczki białej czekolady (50 gram)

1 łyżeczka budyniu śmietankowego w proszku

1 łyżka cukru pudru

mus truskawkowy:

200 gram truskawek

1 łyżka cukru

dodatkowo:

2 łyżeczki pokruszonych herbatników

 

 

Krok po kroku:

1. Truskawki obrać z szypułek i pokroić w plasterki. Wrzucić do rondelka lub na małą patelnię i zasypać łyżką cukru. Gotować na małym ogniu aż truskawki będą miękkie a całość uzyska dość gęstą konsystencję. Odstawić do ostygnięcia.

2. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej.

3.  Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder.

4. W osobnej misce ubić śmietankę, dodać budyń i delikatnie wymieszać. Następnie wlać czekoladę cały czas mieszając. Na koniec partiami dodawać ubitą pianę, za każdym razem powoli mieszając.

5. Do słoiczków/ szklaneczek wlać taką samą ilość musu. Następnie nałożyć śmietankową masę. Włożyć desery do lodówki na kilka godzin.

6. Przed podaniem posypać herbatnikami.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *