Naleśniki czekoladowe z mascarpone i nektarynkami

Naleśniki czekoladowe z mascarpone i nektarynkami

Naleśniki o smaku czekoladowym z delikatnym kremowym serkiem mascarpone oraz soczystymi plastrami nektarynki. Doskonale smakują również z innymi owocami, polecam świeże truskawki, maliny czy borówki. W sezonie letnim jest z czego wybierać, natomiast w zimowym możecie podać naleśniki w towarzystwie przetworów owocowych :)

Składniki:

ciasto na naleśniki:

250 ml mleka

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka kakao

szczypta soli

50 gram gorzkiej czekolady

2 łyżki masła

dodatkowo:

4 łyżki  serka mascarpone

1 łyżka cukru pudru

plasterki nektarynek lub inne owoce

 

 

Krok po kroku:

1. Do miski wsypujemy mąkę, kakao oraz sól, mieszamy.

2. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z masłem. Kiedy się rozpuszczą mieszamy i dodajemy partiami mleko, cały czas mieszając.

3. Do sypkich składników dodajemy naszą czekoladowo- mleczną masę oraz wbijamy dwa jajka. Mieszamy przy użyciu trzepaczki. Odstawiamy do lodówki na minimum pół h.

4. Na rozgrzaną, suchą patelnię wlewamy ciasto. Naleśniki smażymy po obu stronach na małym ogniu uważając żeby się nie przypiekły.

5. Mascarpone wymieszać z cukrem pudrem (najlepiej trzepaczką). Naleśniki podawać z serkiem i owocami według uznania.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *