Naleśniki z masłem piernikowym

Naleśniki z masłem piernikowym

Cieniutkie naleśniki zawijane z masłem piernikowym. Poezja smaku! Do przygotowania masła polecam pierniczki domowej roboty- wychodzi wtedy wyśmienite. Możecie zrobić go więcej i zjeść z ciepłą grzanką lub świeżą chałką czy bułką. Moja patelnia do naleśników ma średnicę 23 cm i z podanego przepisu wychodzi 6 naleśników.

Składniki:

naleśniki:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej

2/3 szklanki zimnego mleka

2/3 szklanki zimnej wody

2 jaja

3 łyżki roztopionego masła

szczypta soli

masło piernikowe:

120 gram pierników

1/3 szklanki mleka

2 łyżki masła

 

 

Krok po kroku:

1.  Masło piernikowe: ciasteczka zblendować, w rondelku podgrzać masło z mlekiem i jeszcze gorące wlać do rozdrobnionych pierniczków. Całość zmiksować. Przełożyć do słoiczka i przechowywać w lodówce.

2. Do miski wsypać mąkę i sól, wymieszać. Wlać mleko, wodę oraz wbić jajka. Całość połączyć najlepiej za pomocą trzepaczki. Na koniec dodać roztopione, przestudzone masło. Wymieszać.

3. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni smażyć cienkie naleśniki.

4. Naleśniki posmarować masłem piernikowym, zawinąć w rulon i podawać w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *