Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie to moje ulubione pączki z czasów dzieciństwa…i tak pozostało do dnia dzisiejszego. Uwielbiam ich smak i mogłabym je jeść bez przerwy ;) Z przepisu wyszło mi 20 gniazdek, ale zależy to od wielkości końcówki do szprycowania.
Składniki:
100 g masła
200 g mąki pszennej
250 ml wody (1 szklanka)
szczypta soli
4 jajka
ok. 1 litr oleju
lukier:
ok. 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody+ kilka kropel soku z cytryny
Krok po kroku:
1. W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Wyłączyć palnik i od razu wsypać przesianą mąkę energicznie mieszając do momentu aż masa będzie jednolita. Zostawić do ostygnięcia.
2. Do masy wbijać po jednym jajku, zmiksować. Dodawać kolejne jajka ciągle miksując.
3. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku ok. 10cm. i posmarować je olejem.
4. Ciasto parzone przełożyć do szprycy i wyciskać na papier kółka o średnicy ok. 6 cm. Ja użyłam niedużej tylki więc robiłam podwójne koła.
5. W szerokim rondlu/patelni rozgrzać olej do temperatury ok. 180 stopni (przyda się termometr cukierniczy). Wkładać pączki papierem do góry (już po kilku sekundach można go wyjąć- łatwo odchodzi). Smażyć gniazdka ok. 5 minut z każdej strony. Następnie wyjąc je na papier, aby odsączyć z nadmiaru oleju.
6. Lukier: cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny na gładką masę. Pączki polać lukrem. Smacznego!