Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie

Pączki wiedeńskie to moje ulubione pączki z czasów dzieciństwa…i tak pozostało do dnia dzisiejszego. Uwielbiam ich smak i mogłabym je jeść bez przerwy ;) Z przepisu wyszło mi 20 gniazdek, ale zależy to od wielkości końcówki do szprycowania.

Składniki:

100 g masła

200 g mąki pszennej

250 ml wody (1 szklanka)

szczypta soli

4 jajka

ok. 1 litr oleju

lukier:

ok. 1/2 szklanki cukru pudru + 2 łyżki gorącej wody+ kilka kropel soku z cytryny

Krok po kroku:

1. W rondelku zagotować wodę z masłem i solą. Wyłączyć palnik i od razu wsypać przesianą mąkę energicznie mieszając do momentu aż masa będzie jednolita. Zostawić do ostygnięcia.

2. Do masy wbijać po jednym jajku, zmiksować. Dodawać kolejne jajka ciągle miksując.

3. Z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku ok. 10cm. i posmarować je olejem.

4. Ciasto parzone przełożyć do szprycy i wyciskać na papier kółka o średnicy ok. 6 cm. Ja użyłam niedużej tylki więc robiłam podwójne koła.

5. W szerokim rondlu/patelni rozgrzać olej do temperatury ok. 180 stopni (przyda się termometr cukierniczy). Wkładać pączki papierem do góry (już po kilku sekundach można go wyjąć- łatwo odchodzi). Smażyć gniazdka ok. 5 minut z każdej strony. Następnie wyjąc je na papier, aby odsączyć z nadmiaru oleju.

6. Lukier: cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny na gładką masę. Pączki polać lukrem. Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *