Pączki z dziurką

Nie liczymy kalorii i robimy pączki ;) Pamiętajcie, że do wyrobienia ciasta musicie włożyć całe swoje serducho. Nie przejmujcie się, że na początku będzie bardzo klejące i wyrabiajcie dalej. Ma być elastyczne, dzięki temu pączki po usmażeniu będą puszyste. Do smażenia najlepszy będzie smalec albo olej rzepakowy. A potem możecie zaszaleć i wykończyć je tak jak lubicie. Moje pączki polałam lukrem i posypałam kawałkami kakaowych ciastek, posypką czekoladową i kolorowymi drażetkami. Możecie też zrobić polewę czekoladową. Jest mnóstwo opcji ;) Powodzenia!
Składniki (15 sztuk):
500 gram mąki pszennej
7 gram suszonych drożdży lub 14 gram świeżych (wtedy należy zrobić zaczyn*)
1 szklanka ciepłego mleka (250 ml)
50 gram cukru pudru
2 łyżki roztopionego masła
2 jaja
szczypta soli
smalec do smażenia (4 kostki)
lukier:
2 łyżki gorącej wody
około 6-8 łyżek cukru pudru
*do wysokiego naczynia wlać połowę ciepłego mleka, dodać świeże drożdże oraz łyżkę cukru pudru i zamieszać. Odstawić zaczyn na 15 minut, aż drożdże zaczną pracować i utworzy się piana na powierzchni.
Krok po kroku:
1. Na stolnicę przesiać mąkę z cukrem pudrem, dodać suche drożdże (lub zrobiony zaczyn) i wymieszać. Zrobić wgłębienie, wbić jajka i wlać mleko. Zagnieść ciasto, wyrobić przez kilka minut i dodać sól oraz roztopione i przestudzone masło. Wyrabiać jeszcze około 10-12 minut do momentu, aż ciasto będzie elastyczne i z łatwością będzie odchodziło od ręki. Starać się nie podsypywać mąką lub podsypywać jak najmniej. Na koniec uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1½h.
2. Odrywać kawałki i w dłoniach formować krążki o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 9-10 cm, na środku wyciąć foremką koło o średnicy 4-5 cm. Pączki układać na stolnicy lub brytfance podsypanej mąką zostawiając wolną przestrzeń, ponieważ muszą podwoić swoją objętość. Przykryć je ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.
3. Pączki smażyć w mocno rozgrzanym głębokim tłuszczu (temperatura 170-175 stopni) po około 1-2 minuty z każdej strony. Można sprawdzić wykałaczką czy ciasto nie jest surowe, jeśli nie jesteście pewni. Po wyjęciu odkładać pączki na ręczniki papierowe.
4. Lukier: w miseczce utrzeć łyżeczką cukier puder z wodą na gładką, lśniącą i dosyć gęstą białą masę. Jeśli jest za rzadka dodać więcej cukru.
5. Pączki polać lukrem i udekorować według własnych upodobań np. kolorowymi czekoladowymi drażetkami.