Pancakes z borówkami i syropem klonowym

Pancakes z borówkami i syropem klonowym

Na śniadanie, obiad czy kolacje. Szybkie, smaczne i nie ma co ukrywać- kaloryczne placuszki, które na pewno dodadzą energii. Są dosyć grube i puszyste, można powiedzieć, że niemal rozpływają się w ustach. Amerykańskie pancakes, czy spolszczona nazwa pankejki, najbardziej smakują mi z klasycznymi dodatkami w postaci syropu klonowego i borówek. Świetnie komponują się także z dżemami, sezonowymi owocami (truskawkami, jagodami, malinami) lub po prostu z cukrem pudrem.

Składniki: (około 10 sztuk)

250 mililitrów maślanki

1 szklanka mąki pszennej

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 płaskie łyżki cukru pudru

1 jajko

4 łyżki oleju rzepakowego

szczypta soli

 

 

Krok po kroku:

  1. Mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sodę przesiać do miski. Dodać maślankę,  roztrzepane  jajko, sól oraz olej i połączyć delikatnie wszystkie składniki najlepiej za pomocą drewnianej lub silikonowej łopatki (nie należy mieszać zbyt długo).
  2. Na dobrze rozgrzaną, suchą patelnię nakładać ciasto formując okrągłe placuszki. Jak zaczną pojawiać się pęcherzyki przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze około 1-2 minuty.
  3. Pankejki można podawać polane syropem klonowym i posypane borówkami (lub z innymi owocami/dodatkami).


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *