Pierniczki

Pierniczki

Zawsze piekę pierniczki na święta. Pięknie pachną, są kruche i miękkie. Do pierniczków użyłam mąki pszennej oraz orkiszowej, ale możecie zrobić je tylko z pszennej. Z podanego przepisu wychodzi około 40 ciasteczek. Pierniki można dodatkowo udekorować posypując cukrem pudrem lub polewając lukrem. Przechowywane w szczelnie zamkniętym, metalowym pojemniku mogą postać nawet kilka miesięcy nie tracąc swoich walorów smakowych.

Składniki (około 40 sztuk):

150 gram mąki pszennej

100 gram mąki orkiszowej

3 łyżki cukru pudru

1 łyżeczka sody

2 łyżeczki kakao

1/2 łyżeczki cynamonu

4 łyżeczki przyprawy do piernika

6o gram masła

1 jajo

150 gram miodu

 

 

Krok po kroku:

1. Wszystkie suche składniki przesiać do miski i wymieszać.

2. Masło rozpuścić razem z miodem na wolnym ogniu (uważając, żeby się nie przypalił) i jeszcze ciepłe wlać do pozostałych składników. Dodać roztrzepane jajko i wymieszać całość drewnianą lub silikonową szpatułką na gładkie, lśniące i lekko klejące ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół h.

3. Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Stolnicę podsypać mąką, wyjąć z lodówki połowę ciasta i rozwałkować (najlepiej przez folię spożywczą lub papier do pieczenia, wtedy nie będzie się kleić do wałka i go nie zabrudzimy) na grubość około 5 mm. Wykrajać ulubione kształty.

4. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i układać pierniczki. Piec przez około 8 minut. Im cieńsze ciasteczka tym krótszy będzie czas pieczenia. Studzić na kratce.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *