Placuszki bananowe

Placuszki bananowe

Puszyste, mięciutkie placuszki bananowe. Sprawdzą się na śniadanie, obiad czy kolację. Do ciasta nie dodaję cukru, ponieważ banany nadają mu stonowanej słodkości. Jeśli chcecie możecie posypać je dodatkowo cukrem pudrem lub polać syropem klonowym. Po usmażeniu można wykrawać z placuszków dowolne kształty lub pozwolić, by zrobiły to dzieci- na pewno im się spodoba :)

Składniki:

2 dojrzałe banany

1,5 szklanki mąki pszennej (200 gram)

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

1 jajko

1 szklanka mleka

2 łyżki klarowanego masła lub oleju rzepakowego

dodatkowo:

cukier puder do posypania

kilka łyżeczek syropu klonowego

 

 

Krok po kroku:

1. Do miski wsyp wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszaj.

2. W drugiej misce rozgnieć widelcem banany tak, aby powstała papka. Dodaj roztrzepane jajo oraz mleko i wymieszaj.

3. Połącz suche i mokre składniki, aż uzyskasz jednolitą masę. Odstaw na 5 minut.

4. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż placuszki po około 2 minuty z każdej strony. Kiedy pojawią się pęcherzyki powietrza przewróć na drugą stronę.

5. Wyjmuj placuszki na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Teraz można wykrawać z placuszków dowolne kształty np. serca.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *