Pleśniak ze śliwkami

Pleśniak ze śliwkami

Kruche ciasto przekładane słodko- kwaśną masą śliwkową. Uwielbiam tego typu ciacha, niezmiennie kojarzą mi się z babcinymi wypiekami. Póki mamy sezon na śliwki polecam zrobić nadzienie ze świeżych owoców, jeśli jednak nie macie czasu (bądź chęci) użyjcie dżemu lub konfitury. Też będzie pysznie!

Składniki:

nadzienie:

około 0,5 kg śliwek

3-4 łyżki cukru

1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej

ciasto:

3 szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4 żółtka

200 gram schłodzonego masła

szczypta soli

1 łyżka kakao

piana:

4 białka

2/3 szklanki cukru

dodatkowo:

cukier puder do posypania

 

 

Krok po kroku:

1. Na stolnicę wysypać mąkę, dodać proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Zrobić wgłębienie. Wbić żółtka (białka zostawić w osobnej misce do piany). Dodać posiekane masło. Zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao i zagnieść do uzyskania jednolitej masy. Każdy kawałek ciasta zawinąć w folię i włożyć do lodówki na godzinę.

2. Śliwki umyć, przekroić na pół i wyjąć pestki. Wrzucić owoce na patelnię, zasypać cukrem i gotować. Kiedy śliwki zmiękną a nadmiar płynu odparuje dodać skrobię i gotować jeszcze chwilę aż całość zgęstnieje.

3. W osobnej misce ubić białka jaj, kiedy piana będzie już sztywna stopniowo dodawać cukier nie przestając ubijać.

4. Formę do ciasta wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno zetrzeć jasne ciasto na tarce o dużych oczkach. Na nim rozsmarować masę śliwkową. Następnie zetrzeć masę kakaową, na nią nałożyć pianę, a na wierzch zetrzeć jasne ciasto. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 40- 45 minut. Ciasto studzić w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.

5. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *