Rogaliki z borówkami, czekoladą i płatkami migdałów

Rogaliki mocno nadziane mieszanką słodkich borówek, gorzkiej czekolady oraz płatków migdałów. Możecie użyć czekolady mlecznej, wtedy rogaliki będą jeszcze bardziej słodkie i unikniecie charakterystycznej goryczki albo pomieszać dwa smaki czekolad. Zamiast migdałów sprawdzą się też pokruszone orzechy laskowe, a borówki zastąpić można jagodami. Kreujcie własne rogaliki!
Składniki: (12 sztuk)
Ciasto:
100 gram masła
150 gram mąki (1 szklanka)
50 gram cukru (4 łyżki)
100 twarogu delikatnego naturalnego np. President
Nadzienie:
125 gram borówek
3 łyżeczki cukru
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady
50 gram płatków migdałów
Dodatkowo:
1 roztrzepane jajko do posmarowania
mąka do podsypania
Krok po kroku:
1. W malakserze ucieramy masło z twarogiem, dodajemy cukier i ucieramy, na koniec dosypujemy mąkę i wszystko razem ucieramy. Następnie masę przekładamy na stolnicę podsypaną mąką i delikatnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie połowy i z każdej formujemy okrągły, płaski placek. Każdą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny.
2. Borówki wrzucamy do miseczki, posypujemy cukrem, a następnie rozgniatamy widelcem. Do osobnej miseczki wrzucamy pokruszoną czekoladę oraz płatki migdałów.
3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
4. Wyjmujemy pierwszą partię ciasta na podsypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na grubość około 2 milimetrów. Smarujemy połową borówek i posypujemy czekoladą z migdałami. Przecinamy na 6 części i z każdej formujemy rogaliki. Na kratce rozkładamy papier do pieczenia i układamy na nim rogaliki, które smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 20 minut, aż pokryją się złotą skórką.
5. Po tym czasie wyjmujemy rogaliki i studzimy. To samo powtarzamy z drugą partią ciasta. Smacznego!