Róże jabłkowe w kruchym cieście

Róże jabłkowe w kruchym cieście

W smaku podobne do klasycznego jabłecznika, tyle że w okrojonej wersji mini. Roże jabłkowe, czyli po prostu cienkie plasterki jabłka ułożone na kształt róży i otoczone kruchym ciastem. Wykonanie wbrew pozorom jest łatwe, ale wymaga odrobiny cierpliwości. Dla efektu końcowego jednak warto spróbować. Ważne jest, aby plasterki jabłek były bardzo cienko pokrojone, tak aby dały się zrolować na płatki róży. Do przygotowania ciasteczek będą nam potrzebne foremki na babeczki/ muffinki. 

Składniki (10 sztuk):

ciasto:

100 gram mąki pszennej

20 gram cukru pudru

szczypta soli

50 gram schłodzonego masła

1 żółtko

2 łyżki soku z cytryny

nadzienie:

2 jabłka

2 łyżki soku z cytryny

4 łyżeczki cukru

2 łyżeczki cynamonu

 

 

Krok po kroku:

1. W misce mieszamy suche składniki: mąkę, cukier i sól. Dodajemy kawałki schłodzonego masła i ucieramy drewnianą łyżką. Wbijamy żółtko i sok z cytryny. Łączymy wszystko w całość. Z ciasta formujemy kulę i lekko spłaszczamy. Wkładamy do lodówki na 2 godziny.

2. Jabłka obieramy i wydrążamy. Kroimy w bardzo cienkie, prawie przezroczyste plasterki, które następnie skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy cukrem oraz cynamonem.

3. Ciasto wyjmujemy, zagniatamy i rozwałkowujemy na cienką, około 1- 1,5 milimetrową warstwę. Wycinamy koła o średnicy 9-10 centymetrów.

4. Foremki na babeczki wykładamy ciastem, a następnie układamy w nim plasterki jabłka tak, aby przypominały kształtem płatki róży.

5. Ciastka pieczemy około 20-25 minut w 180 stopniach.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *