Serniczki z malinami

Serniczki z malinami

Malutkie serniczki z malinami z dodatkiem sosu malinowego (opcjonalnie). Pyszny deser w sam raz na raz :) Maliny mogą być świeże albo mrożone. Aby serniczki nam nie opadły ważne jest, aby stopniowo zmniejszać temperaturę  pieczenia oraz stygnięcia. Nawet jeśli trochę stracą na objętości to nie martwcie się -i tak będą wyśmienite w smaku :) Możecie je podawać same lub z odrobiną sosu malinowego. Niezbędne będą silikonowe foremki na muffinki, wtedy z łatwością wyjmiemy serniczki po upieczeniu. Z przepisu wychodzi 10 sztuk.

Składniki:

ciasto:

100 gram mąki pszennej

1 żółtko

50 gram masła

3 łyżki cukru pudru

masa:

200 gram delikatnego twarogu naturalnego

4 łyżki cukru pudru

1 żółtko

1 łyżka oleju rzepakowego

2 białka

szczypta soli

1 łyżeczka skrobi lub mąki ziemniaczanej

około 20 sztuk malin

sos malinowy:

2-3 łyżeczki cukru

3-4 garście malin

 

 

Krok po kroku:

1. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtko a następnie mąkę i połączyć wszystko w jednolitą masę za pomocą dłoni lub drewnianej łyżki. Z ciasta uformować rulonik, podzielić go na dwa równe kawałki, każdy owinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

2. Twaróg, żółtko, cukier oraz olej zmiksować na gładką masę.

3. W misce ubić białka na sztywno, nie przestając ubijać dodać sól i mąkę ziemniaczaną.

4. Do masy twarogowej dodawać stopniowo po 2 łyżki ubitej piany z białek bardzo delikatnie mieszając.

5. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Przygotować foremki silikonowe i ułożyć je na blasze do pieczenia. Wyjąć z lodówki porcję ciasta i rozwałkować na grubość około 5 mm. Wycinać krążki w rozmiarze dna naszych foremek (np. za pomocą kieliszka). Wykleić dno foremek krążkami z ciasta, następnie nakładać mniej więcej po łyżce masy sernikowej, w masę włożyć po dwie maliny. Wyjąć z lodówki drugi kawałek ciasta i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wierzch masy sernikowej posypać kruszonką.

6. Serniczki wstawić do nagrzanego piekarnika. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Piec jeszcze 10 minut po czym wyłączyć piekarnik zostawiając w środku serniczki. Po około 15 minutach minimalnie uchylić drzwiczki piekarnika. Wyjąć po kolejnych 15 minutach. Wysunąć z foremek po całkowitym ostygnięciu.

7. Sos malinowy: do rondelka wrzucić maliny, zasypać cukrem i gotować przez około 10 minut od czasu do czasu mieszając, aż maliny rozpadną się a sos delikatnie zgęstnieje.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *