Sernik nowojorski

Sernik nowojorski

Pyszny, delikatny i lekki serniczek. W sam raz na deser!  Dobrze smakuje solo, z sosem czekoladowym, toffi lub startą czekoladą, będą do niego pasowały także malinowe dodatki :)

 

 

Składniki:

Spód:

250 gram herbatników (użyłam herbatników maślanych Leibniz)

120 gram miękkiego masła

Masa serowa:

800 gram twarogu serowego

8 łyżek śmietanki 30%

1/2 szklanki cukru pudru

2 łyżki kaszy manny

3 jajka

1 opakowanie cukru waniliowego

2 łyżki soku z cytryny

szczypta soli

Polewa:

200 gram śmietany 18%

4 łyżki śmietanki 30%

1 łyżka cukru pudru

 

 

Krok po kroku:

1. Herbatniki miksuję, a następnie mieszam z masłem, aż składniki połączą się.

2. Z papieru pergaminowego wycinam koło w rozmiarze spodu tortownicy. Tortownicę smaruję masłem, na dnie przyklejam wycięte koło pergaminowe. Następnie tortownicę wykładam masą ciasteczkową i wkładam do lodówki na około godzinę.

3. Masa serowa: w misce mieszam ze sobą twaróg, śmietankę, cukier oraz jaja (najlepiej drewnianą łyżką), na koniec dodaję sok z cytryny i sól.

4. Masę serową wlewam na masę herbatnikową. Sernik piekę w kąpieli wodnej. Tortownicę szczelnie owijam od dołu folią spożywczą i wkładam do naczynia z gorącą wodą tak, aby sięgała 1/3 wysokości tortownicy. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 10 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 140 stopni i piekę jeszcze 70 minut.

5. Po tym czasie wyjmuję sernik z piekarnika. W międzyczasie przygotowuję polewę śmietanową. Miksuję ze sobą śmietanki oraz cukier puder do otrzymania gęstej masy. Polewę nakładam na ciepły sernik i wkładam z powrotem do piekarnika na 5 minut ( 180 stopni).

6. Wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w środku do ostygnięcia.

7. Sernik przechowywać w lodówce.

 

ser 1

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *