Sernik nowojorski

Pyszny, delikatny i lekki serniczek. W sam raz na deser! Dobrze smakuje solo, z sosem czekoladowym, toffi lub startą czekoladą, będą do niego pasowały także malinowe dodatki :)
Składniki:
Spód:
250 gram herbatników (użyłam herbatników maślanych Leibniz)
120 gram miękkiego masła
Masa serowa:
800 gram twarogu serowego
8 łyżek śmietanki 30%
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki kaszy manny
3 jajka
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
szczypta soli
Polewa:
200 gram śmietany 18%
4 łyżki śmietanki 30%
1 łyżka cukru pudru
Krok po kroku:
1. Herbatniki miksuję, a następnie mieszam z masłem, aż składniki połączą się.
2. Z papieru pergaminowego wycinam koło w rozmiarze spodu tortownicy. Tortownicę smaruję masłem, na dnie przyklejam wycięte koło pergaminowe. Następnie tortownicę wykładam masą ciasteczkową i wkładam do lodówki na około godzinę.
3. Masa serowa: w misce mieszam ze sobą twaróg, śmietankę, cukier oraz jaja (najlepiej drewnianą łyżką), na koniec dodaję sok z cytryny i sól.
4. Masę serową wlewam na masę herbatnikową. Sernik piekę w kąpieli wodnej. Tortownicę szczelnie owijam od dołu folią spożywczą i wkładam do naczynia z gorącą wodą tak, aby sięgała 1/3 wysokości tortownicy. Całość wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piekę 10 minut, następnie zmniejszam temperaturę do 140 stopni i piekę jeszcze 70 minut.
5. Po tym czasie wyjmuję sernik z piekarnika. W międzyczasie przygotowuję polewę śmietanową. Miksuję ze sobą śmietanki oraz cukier puder do otrzymania gęstej masy. Polewę nakładam na ciepły sernik i wkładam z powrotem do piekarnika na 5 minut ( 180 stopni).
6. Wyłączam piekarnik i zostawiam sernik w środku do ostygnięcia.
7. Sernik przechowywać w lodówce.