Sernik zebra z malinami

Tym razem sernik przekładany masą czekoladową z malinami :)
Składniki:
masa czekoladowa:
100 gram masła
100 gram gorzkiej czekolady
3 jajka
½ szklanki cukru
2 łyżki mąki
masa sernikowa:
500 gram zmielonego twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 jajka
1 szklanka cukru pudru
dodatkowo:
garść malin
Krok po kroku:
1. Masa czekoladowa: masło z czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali. Odstawić do ostygnięcia.
2. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, następnie dodawać partiami cukier nie przestając ubijać. Zmniejszyć obroty i dodać żółtka oraz mąkę. Na koniec powoli wlać czekoladową masę mieszając delikatnie łopatką do połączenia składników.
3. Piekarnik nastawić na 170 stopni.
4. Masa sernikowa: białka oddzielić od żółtek. W jednej misce utrzeć żółtka z połową cukru pudru (½szklanki) na jasną masę. Następnie dodać twaróg i mąkę ziemniaczaną, wymieszać.
5. W osobnej misce ubić białka na sztywną pianę, na koniec dodawać partiami resztę cukru pudru (½szklanki). Ubitą pianę dodawać partiami do masy sernikowej delikatnie mieszając szpatułką.
6. Na formę wyłożoną papierem wylać około ¾ masy czekoladowej, na nią wylać masę sernikową, posypać garścią malin i wylać resztę masy czekoladowej rozprowadzając nierówno łopatką. Na wierzchu posypać garścią malin. Włożyć do piekarnika na około 45-50 minut.