Tartaletki migdałowo- malinowe

Kruche ciasto z miękkim, puszystym, migdałowym wnętrzem z malinami. Ten deser sprawdzi się o każdej porze roku, nie tylko w letnie dni. Tartaletki najlepiej smakują zaraz po wystudzeniu, posypane dodatkowo cukrem pudrem znikają raz dwa! Przygotujcie foremki do pieczenia, moje mają średnicę u podstawy 8 centymetrów.
Składniki: (3 porcje)
spód:
120 gram mąki
50 gram masła
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
nadzienie:
50 gram płatków migdałów
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru pudru plus do posypania
2 białka
szczypta soli
kilkanaście malin
Krok po kroku:
1. Z podanych składników na spód zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 30 minut.
2. Masło ucieramy z cukrem pudrem, dodajemy mąkę oraz płatki migdałów (można je pokruszyć i dopiero dodać). W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Białka dodajemy do naszej migdałowej masy i całość delikatnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
3. Foremki smarujemy masłem. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wylepiamy nim foremki i nakłuwamy widelcem. Do środków nakładamy naszą masę migdałową i wkładamy w nią po kilka malin.
4. Pieczemy około 25 minut. Po wystudzeniu wyjmujemy ciastka z foremek. Można dodatkowo posypać po wierzchu cukrem pudrem oraz płatkami migdałów. Smacznego!