Tiramisu

Tiramisu

Włoski deser na zimno, czyli robimy tiramisu! Nasączone mocnym espresso oraz alkoholem biszkopty przekładane kremem śmietankowym wyśmienicie razem smakują. Jeśli chcecie zrobić ten deser w wersji bezalkoholowej i bezkofeinowej proponuję nasączyć biszkopty sokiem z pomarańczy. Im dłużej tiramisu odpocznie i schłodzi się w lodówce tym będzie lepsze.

Składniki:

160 gram podłużnych biszkoptów

1 szklanka zimnej kawy, najlepiej espresso

kieliszek rumu

4 żółtka

500 gram serka mascarpone

4 łyżeczki cukru

2 łyżeczki kakao

 

Krok po kroku:

1. Żółtka ubijamy z cukrem, następnie dodajemy partiami serek mascarpone powoli mieszając.

2. Kawę wlewamy do płaskiego naczynia, żeby łatwo było zanurzać biszkopty. Dodajemy do niej kieliszek rumu.

3. Przygotowujemy naczynie do tiramisu, połowę biszkoptów szybko zamaczamy w kawie i kładziemy na dno naczynia jeden obok drugiego. Na biszkopty wykładamy połowę naszej masy z serka i powtarzamy proces.

4. Tak przygotowane tiramisu wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc, a przynajmniej na 6 godzin.

5. Po wyjęciu posypujemy po wierzchu kakao.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *