Bataty z warzywami, kaszą jaglaną i serem feta

Smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Pieczone bataty z kolorowym farszem pełnym warzyw z dodatkiem kaszy jaglanej oraz pokruszonego sera feta. Do farszu możesz dodać ulubione warzywa, a kaszę zastąpić ryżem. Prawie wszystko dozwolone, a mój przepis może być tylko inspiracją dla Ciebie :)
Składniki:
2 bataty
1 szalotka
1/2 papryki czerwonej
1 pomidor
2 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
2 łyżki kukurydzy z puszki
2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
kilka listków świeżej bazylii
2 łyżeczki pokruszonego sera feta
1/4 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
sól do smaku
Krok po kroku:
1. Bataty myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 45 minut, aż będą miękkie.
2. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Szalotkę, paprykę oraz pomidora kroimy w małą kosteczkę.
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szalotkę z paprykę, dodajemy pomidory, kukurydzę i fasolę. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz papryką. Na koniec dodajemy kaszę oraz drobno posiekaną bazylię, mieszamy wszystko razem.
4. Upieczone słodkie ziemniaki przekrajamy na pół, układamy na talerzach i nakładamy na nie nasz farsz. Posypujemy pokruszoną fetą.