Bataty z warzywami, kaszą jaglaną i serem feta

Bataty z warzywami, kaszą jaglaną i serem feta

Smaczne, zdrowe i łatwe w przygotowaniu. Pieczone bataty z kolorowym farszem pełnym warzyw z dodatkiem kaszy jaglanej oraz pokruszonego sera feta. Do farszu możesz dodać ulubione warzywa, a kaszę zastąpić ryżem. Prawie wszystko dozwolone, a mój przepis może być tylko inspiracją dla Ciebie  :)

Składniki:

2 bataty

1 szalotka

1/2 papryki czerwonej

1 pomidor

2 czubate łyżki ugotowanej kaszy jaglanej

2 łyżki kukurydzy z puszki

2 łyżki czerwonej fasoli z puszki

kilka listków świeżej bazylii

2 łyżeczki pokruszonego sera feta

1/4 łyżeczki ostrej papryki

1 łyżka oliwy z oliwek

sól do smaku

 

 

Krok po kroku:

1. Bataty myjemy, osuszamy i zawijamy w folię aluminiową. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy około 45 minut, aż będą miękkie.

2. Pomidora sparzamy i obieramy ze skórki. Szalotkę, paprykę oraz pomidora kroimy w małą kosteczkę.

3. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy szalotkę z paprykę, dodajemy pomidory, kukurydzę i fasolę. Chwilę gotujemy. Doprawiamy do smaku solą oraz papryką. Na koniec dodajemy kaszę oraz drobno posiekaną bazylię, mieszamy wszystko razem.

4. Upieczone słodkie ziemniaki przekrajamy na pół, układamy na talerzach i nakładamy na nie nasz farsz. Posypujemy pokruszoną fetą.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *