Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym

Gnocchi dyniowe z masłem szałwiowym

Na widelcu gnocchi czyli włoskie kluseczki, bardzo podobne do kopytek. U mnie lekko zmodyfikowana wersja z dodatkiem dyni. Ugotowane gnocchi polałam aromatycznym masłem szałwiowym. Świetnie będą pasowały jako dodatek do mięsa, ale nie tylko. Możemy również podać nasze kluseczki w wersji na słodko z cukrem i śmietaną lub jogurtem naturalnym. 

Składniki:

4 średniej wielkości ziemniaki

2 łyżki purée z dyni* (użyłam hokkaido)

4-5 łyżek mąki pszennej plus do podsypania

5-6 listków świeżej szałwii

1/5 kostki roztopionego masła (40 gram)

łyżeczka soku z cytryny

sól, pieprz

*dynię pokroić na mniejsze kawałki, usunąć pestki i upiec w piekarniku skórką do dołu w 200 stopniach przez około 25-30 minut. Upieczoną dynię zmiksować blenderem na gładkie purée.

 

 

Krok po kroku:

1. Ziemniaki myjemy, osuszamy i pieczemy w mundurkach w 220 stopniach przez około godzinę. Z przestudzonych ziemniaków wydrążamy miąższ i przeciskamy go przez praskę lub rozgniatamy tłuczkiem.

2. Do ziemniaków dodajemy purée z dyni, mąkę i doprawiamy solą i pieprzem. Zagniatamy na miękkie, ale nieklejące się do dłoni ciasto. Stolnicę podsypujemy mąką. Bierzemy porcję ciasta, rolujemy wałeczek, a następnie kroimy kluski. Formujemy w dłoniach każdą osobno na owalny kształt i lekko spłaszczamy. Tępą końcówkę noża nacinamy kluseczki w trzech miejscach.

3. Gnocchi wrzucamy partiami do wrzącej i osolonej wody. Od momentu wypłynięcia gotujemy jeszcze około 3 minuty.

4. Do blendera wlewamy masło oraz sok z cytryny, wkładamy listki szałwii i dodajemy szczyptę soli. Całość dokładnie miksujemy.

5. Gnocchi od razu polewamy masłem szałwiowym, żeby się nie skleiły.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *