Jajka zapiekane na szynce i toście

Jajka zapiekane na szynce i toście

Jajka zapiekane na szynce oraz toście, z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek i ciągnącego się sera to bardzo sycący posiłek. Najczęściej podaję je na śniadanie. Robią furorę w moim domu! Sprawdzą się również jako przystawka, jednak w tej formie zrezygnowałabym z kilku dodatków, żeby faktycznie zaostrzyć apetyt przed daniem głównym, a nie nim być. Do przygotowania zapiekanych jajek niezbędne będą 4 kokilki. Potrzebujemy długich plasterków szynki, ponieważ będziemy układali ją na dnie. Polecam użyć szynki parmeńskiej lub serrano, ale cienkie plastry wędzonego boczku też będą dobre.

Składniki:

4 jaja

4 plasterki szynki serrano lub prosciutto

garść czarnych oliwek

4 suszone pomidory plus łyżka oleju z zalewy

4 kromki chleba tostowego

4 łyżki startego sera (np. mozzarella, gouda, ementaler)

2 łyżeczki suszonego oregano

sól i pieprz do smaku

 

 

Krok po kroku:

1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Przygotować naczynia do zapiekania. Wysmarować je olejem z zalewy z suszonych pomidorów. Na dnie ułożyć plaster szynki.

2. Kromki chleba zarumienić w tosterze lub na suchej patelni. Ze zrobionych tostów wykroić odpowiedni kształt naszych kokilek tak, aby zakrył dno. Ułożyć na szynce. Pomidory pokroić na mniejsze kawałki, oliwki w plasterki. Ułożyć je na grzankach, posypać serem oraz oregano. Na środku zrobić delikatne wgłębienie i wbić w nie jajko.

3. Piec 20-25 minut, aż białko się zetnie. Po wyjęciu doprawić solą i pieprzem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *