Leczo

Leczo

Leczo na pewno sprawdzi się w jesienne, chłodne dni. Rozgrzewające, lekko pikantne, smaczne danie jednogarnkowe. Śmiało można je jeść bez dodatków, ale najlepiej smakuje ze świeżym chlebem.

Składniki:

500 gram kiełbasy (np. wiejskiej)

250 gram boczku

2 cebule

5 ząbków czosnku

1/2 papryczki chili

6 kolorowych papryk

1,5 kilograma pomidorów

1 cukinia

3 łyżeczki majeranku

3 łyżeczki lubczyku

2 łyżeczki słodkiej papryki

1 łyżeczka ostrej papryki

5 liści laurowych

5-6 ziaren ziela angielskiego

sól, pieprz do smaku

 

 

Bierzmy się do roboty!

1. Kiełbasę pokroić w plasterki, boczek w paseczki. Cebule i cukinię pokroić w kostkę, czosnek w plasterki, papryki w paseczki, chili drobno posiekać.

2. Na patelni wytopić boczek i podsmażyć chwilę razem z kiełbasą. Dodać czosnek oraz cebulę i smażyć, aż cebula się zeszkli a mięso przyrumieni.

3. Następnie przełożyć wszystko do dużego garnka. Dodać papryki, papryczkę chili i pomidory. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie oraz wsypać mielone papryki. Dusić pod przykryciem aż pomidory rozpadną się.

4. Na koniec dodać cukinię i gotować aż będzie miękka. Doprawić ziołami, solą oraz pieprzem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *