Mini pizze z burakami, mozzarellą i szynką parmeńską

Mini pizze z burakami, mozzarellą i szynką parmeńską

Pizze w wersji mini na bazie sosu buraczanego z ciągnącym się serem, plasterkami szynki i buraka. Jeśli wydaje Wam się, że pizza i buraki nie idą w parze to zapewniam Was, że jest zupełnie odwrotnie. Wystarczy spróbować, żeby się przekonać. Sos buraczany jako baza do pizzy ma pyszny, lekko słodki i delikatny smak. Purée z buraków można przygotować wcześniej i przechowywać w lodówce. Jeśli chodzi o składniki na ciasto to ważne, żeby woda do przygotowania zaczynu była przyjemnie ciepła, a nie gorąca! Jeśli nie zużyjecie od razu całego ciasta możecie przechowywać je później w lodówce i wykorzystać na drugi dzień. Z podanej ilości składników wychodzi 10 mini pizz o średnicy około 12 cm. Pizze możecie piec na rozgrzanej blasze, ja od dłuższego czasu robię ją wyłącznie na kamieniu. Warto zainwestować w takie cudo jak kamień do pizzy, bo wychodzi wtedy jeszcze lepsza. Pizze buraczane są idealne dla dużych i mniejszych brzuchów. Moi mężczyźni je uwielbiają :)

Składniki:

ciasto:

500 gram mąki pszennej

około 375 mililitrów ciepłej wody

7 gram drożdży w proszku

1 łyżeczka cukru pudru

1 łyżeczka soli

2 łyżki oliwy z oliwek

dodatki:

3 buraki średniej wielkości

4 plastry szynki parmeńskiej

2 kulki mozzarelli

szczypta soli

 

 

Krok po kroku:

1. Buraki obrać, przekroić na ćwiartki i ugotować do miękkości. Zajmie to około godzinę. Następnie odcedzić, zostawić 2 ćwiartki a resztę zmiksować na gładkie purée. Posolić odrobinę do smaku. Mozzarellę oraz pozostawione buraki pokroić w plastry a szynkę na mniejsze kawałki.

2. Do wysokiego pojemnika wlać wodę, dodać cukier, drożdże i zamieszać. Odstawić na około 15 minut. W tym czasie drożdże zaczną pracować i powinna utworzyć się na powierzchni piana.

3. Do dużej miski wsypać mąkę z solą i wymieszać. Zrobić wgłębienie i wlać zaczyn oraz łyżkę oliwy. Wymieszać tak, aby całość się połączyła, a następnie przełożyć na stolnicę. Ciasto wyrabiać przez około 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować z niego kulę, posmarować łyżką oleju, położyć w misce i przykryć ścierką. Odstawić w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Piekarnik z blachą lub kamieniem do pizzy rozgrzać do 200 stopni.

4. Z wyrośniętego ciasta odrywać po małym kawałku, uformować kulkę i rozwałkować ją na podsypanej mąką stolnicy. Układać na desce podsypanej mąką. Krążki posmarować sosem buraczanym, układać na nim kawałki mozzarelli, plasterki buraków oraz szynki.

5. Z piekarnika wyjąć blachę lub kamień i szybko przełożyć na nie pizze (na jedną turę wkładam 4 mini pizze). Włożyć do piekarnika na około 15 minut.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *