Najlepsza pizza

Najlepsza pizza jaką można zrobić w domowych warunkach. Cienkie ciasto z lekko chrupiącym brzegiem plus ulubione dodatki. Na mojej pizzy jest, poza pysznym sosem pomidorowym, mozzarella, szynka parmeńska oraz rukola. Dodatki dobierzcie według gustu, tylko pamiętajcie, żeby nie przesadzić z ilością, bo placek ich nie udźwignie. Do zrobienia ciasta koniecznie poszukajcie mąki pszennej typu 00 (włoska do pizzy). Pizzę najlepiej piec na kamieniu, ale jeśli nie macie to musi wystarczyć blacha ;) Ciasto i sos można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Smacznego! :)
Składniki:
ciasto:
800 gram mąki pszennej typu 00
około 450 mililitrów wody niegazowanej
8 gram drożdży w proszku
2 łyżki mleka
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
2 łyżki oleju
sos:
800 gram pomidorów bez skórki (mogą być z puszki)
2 średnie szalotki
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki suszonej bazylii lub kilka posiekanych listków świeżej bazylii
2 łyżeczki suszonego oregano lub kilka posiekanych gałązek świeżego oregano
sól, pieprz
dodatki na jedną pizzę:
2 plastry szynki parmeńskiej
1 kulka mozzarelli
2-3 łyżki startej mozzarelli
garść rukoli
Krok po kroku:
1. Ciasto: do wysokiego pojemnika wlać 400 ml wody, mleko, dodać cukier, drożdże i zamieszać. Odstawić na chwilę.
2. Na stolnicę wysypać mąkę. Zrobić wgłębienie i wlać zaczyn z drożdży. Zagnieść ciasto (jeśli potrzeba dodać więcej wody), a następnie wyrabiać przez około 15 minut. Pod koniec wyrabiania dodać sól oraz dodawać po łyżce oleju, ugniatać do momentu aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Podzielić na 5 części i z każdego uformować spłaszczone kule. Na blasze wyłożyć papier do pieczenia, oprószyć mąką i układać kule w odstępach, ponieważ podwoją swoją objętość. Przykryć szczelnie folią i odstawić do lodówki na kilka lub kilkanaście godzin. Możecie przechowywać w lodówce nawet do 48h. Jeśli robicie pizzę na „dzisiaj” to odstawcie ciasto w ciepłe miejsce na 1½-2h.
3. Sos pomidorowy: szalotki i czosnek posiekać, pomidory pokroić w kotkę. W rondelku rozgrzać oliwę, wrzucić szalotki i podsmażyć, następnie wrzucić czosnek i po minucie dodać pomidory. Gotować na średnim ogniu aż płyn się zredukuje i sos zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami.
4. Piekarnik z blachą w środku lub kamieniem do pizzy rozgrzać do 220 stopni.
5. Stolnicę podsypać mąką, wyjąć ciasto i uformować ręką placek o średnicy ok. 25cm. Oprószyć delikatnie mąką i położyć na cienkiej desce posypanej mąką (żeby ciasto nie przywarło do powierzchni).
6. Placek posmarować cienką warstwą sosu, ułożyć pokrojoną w plastry mozzarellę, kawałki szynki parmeńskiej i posypać startym serem.
7. Z piekarnika wyjąć kamień (lub blachę) i szybko przełożyć na niego pizzę. Włożyć do piekarnika na około 12 minut.
8. Wyjąć z piekarnika i przełożyć na talerz. Posypać rukolą.