Pieczony łosoś w sosie pomidorowo- paprykowym z kuskusem

Pieczony łosoś w sosie pomidorowo- paprykowym z kuskusem

Jedno z moich ulubionych dań. Smaczne, zdrowe i naprawdę szybkie w przygotowaniu. Dla dużych i małych. Zawiera mnóstwo minerałów i witamin. Do sosu oczywiście możecie dodać inne warzywa (marchew, korzeń pietruszki, brokuły), co kto lubi.

Składniki:(2 porcje)

filet z łososia (około 300 gram)

2 pomidory

1 papryka

ząbek czosnku

3 centymetry imbiru

sok z 1 limonki (lub 1/2 cytryny)

1 łyżka sosu sojowego

kilka gałązek świeżych ziół (oregano, kolendra, mięta)

150 gram kaszy kuskus

pieprz i sól do smaku

 

 

Krok po kroku:

1. Piekarnik nastawić na 160 stopni. Paprykę oczyścić usuwając gniazda nasienne i przekroić na 4 kawałki, z pomidorów wyciąć szypułki i przekroić na ćwiartki. Wrzucić do blendera. Dodać obrany czosnek, imbir, sos sojowy, sok z limonki oraz świeże zioła. Wszystko razem zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

2. Łososia oczyścić i delikatnie wytrzeć ręcznikiem papierowym. Filet pokroić na 2-3 kawałki. Przygotować naczynie żaroodporne i układać łososia płatami do góry. Zalać przygotowanym sosem. Można również najpierw wlać sos do naczynia i w drugiej kolejności dodać łososia. Piec około 30 minut.

3. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Łososia podawać z kaszą kuskus polanego sosem pomidorowo- paprykowym. Na koniec posypać świeżymi ziołami.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *