Pierogi z ziemniakami, kozim serkiem i żurawiną

Najlepsze są domowe pierogi nafaszerowane tym co lubimy. Moje pierogowe wnętrze zawiera ziemniaki, kozi serek, podsmażoną cebulkę oraz żurawinę. Nie jest to tradycyjny farsz z kapustą i grzybami, ale na wigilijny stół też się nada :) To prawda, że przygotowanie pierogów zajmuje trochę czasu, ale warto go poświęcić, żeby zaspokoić swoje podniebienie. Tym bardziej przed świętami. Przy przygotowaniu ciasta najlepiej nie dodawać od razu całej mąki tylko zostawić 1-2 łyżki z boku i zobaczyć w trakcie zagniatania ciasta czy będzie nam jeszcze potrzebna, wtedy ewentualnie dosypać resztę. Wychodzi około 45-50 sztuk. Najlepiej smakują podsmażone na patelni z chrupiącą skórką :) Możecie dodatkowo podać je z łyżką gęstej śmietany lub jogurtu.
Składniki:
ciasto:
3 szklanki mąki pszennej (0,5 kg)
około 3/4 szklanki bardzo ciepłej wody
1 żółtko
1 łyżeczka soli
farsz:
3 duże ziemniaki
150 gram koziego serka twarogowego
75 gram suszonej żurawiny
1 cebula
2 łyżki masła
sól, pieprz
plus:
1-2 łyżki oleju
sól
Krok po kroku:
1. Farsz: ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i jeszcze ciepłe przeciskamy przez praskę. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę i przesmażamy na maśle na złoty kolor. W misce dokładnie mieszamy ziemniaki, kozi serek, przesmażoną cebulę oraz żurawinę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
2. Ciasto: w misce mieszamy mąkę (odkładając 1-2 łyżki na bok) z solą i wysypujemy na stolnicę. Robimy wgłębienie, wbijamy żółtko i wlewamy wodę. Całość mieszamy początkowo widelcem , a kiedy składniki już się połączą wyrabiamy ciasto, aż będzie miękkie i elastyczne. Jeżeli ciasto jest zbyt miękkie i zachodzi taka potrzeba można stopniowo dosypać odłożoną mąkę. Kiedy mamy już dobrze zagniecione ciasto formujemy z niego kulę i przykrywamy szklaną miską na kilkanaście minut.
3. Odrywamy kawałek ciasta i rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki wykrawamy krążki. Na środek nakładamy farsz , brzegi ciasta smarujemy ciepłą wodą i sklejamy pierogi. Możecie wykończyć brzegi np. dociskając je delikatnie widelcem (tylko trzeba uważać przy tym, żeby nie przebić ciasta).
4. Do wrzącej osolonej wody wlewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy partiami pierogi. Od wypłynięcia czekamy 2-3 minuty i następnie wyjmujemy je najlepiej przy pomocy łyżki cedzakowej.