Pizza na grubym cieście

Pizza na grubym cieście

Startuję z moim blogiem! Na początek to co tygrysy lubią najbardziej ;) Wydaje się, że zrobienie pizzy to proces złożony i czasochłonny. Jednak przy dobrej organizacji pracy idzie całkiem sprawnie, a domowa pizza nie równa się z żadną inną. Efekt końcowy zniewala podniebienia. Omniommniom…

 

Ciasto:

250 ml ciepłej wody

20 g drożdży

2,5 szklanki mąki

szczypta soli

pół łyżeczki cukru

2 łyżeczki oliwy extra virgin

Sos:

5-6 pomidorów ( ja użyłam pomidorów śliwkowych), można też pójść na skróty i kupić gotową passatę

bazylia

3 ząbki czosnku

1/3 łyżeczki pieprzu

2 łyżki suszonego oregano

łyżeczka oliwy z oliwek

sól do smaku

Dodatki:

mozarella w kulce

mozarella ser tarty

pomidory suszone ( około 7 sztuk)

garść oliwek zielonych

garść oliwek czarnych

szynka serrano 5 plastrów

listki bazylii

 

Krok po kroku:

1. Drożdże rozpuścić w 250 mililitrach wody i odstawić aż zaczną pracować.

2. Dodać cukier, sól, oliwę oraz mąkę i zagniatać ciasto przez około 10 minut. Musi być elastyczne i odrywać się od miski.

3. Następnie z ciasta uformować kulę, posmarować ją odrobiną oliwy i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Przykryć ściereczką.

4. W międzyczasie można przygotować sos oraz pokroić potzrebne składniki na pizzę.

5. Sos: pomidory pokroić na 3-4 kawałki, wrzucić do rondla i zagotować aż się rozpadną. Następnie przetrzeć przez sito i gotować do momentu aż zgęstnieje. Czosnek przecisnąć przez praskę, bazylię posiekać i dodać do sosu. Doprawić solą, pieprzem, oregano oraz oliwą.

6. Oliwki i kulkę mozarelli pokroić w palsterki, suszone pomidory w paski.

7. Z ciasta uformować placek na pizzę i położyć na blasze uprzednio posmarowanej oliwą. Ciasto posmarować z wierzchu odrobiną oliwy z oliwek i posmarować sosem pomidorowym. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni przez 5 minut. Następnie wyjąć, położyć na nim pozostałe składniki: szynkę serrano, mozarellę, oliwki, pomidory i posypać startym serem. Włożyć z powrotem do pieca na około 10-12 minut.

8. Gotową pizzę posypać świeżymi listkami bazylii.

9. Smacznego!

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *