Zapiekany bakłażan z sosem pomidorowym i mozzarellą

Tym razem danie wegetariańskie :) Zapiekanka z bakłażanem, salsą pomidorową oraz serem mozzarella. Dużo smaku, mała ilość składników – liczy się ich jakość. Świetnie smakuje ze świeżą chrupiącą bagietką, ale można zajadać również bez pieczywa.
Składniki:
1 bakłażan
400 gram pomidorów z puszki
2 szalotki
2 ząbki czosnku
1/3 łyżeczki ostrej papryki
kilka gałązek świeżego oregano (lub 2 łyżeczki suszonego)
2 kulki mozzarelli
3-4 łyżeczki startego parmezanu
2-3 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Krok po kroku:
1. Bakłażana pokroić w plasterki, posypać z każdej strony solą i położyć na ręczniku papierowym, przykryć drugą warstwą ręcznika papierowego. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody.
2. Szalotki i czosnek drobno posiekać. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć szalotkę z czosnkiem. Dodać pokrojone pomidory i gotować, aż się rozpadną a sos zrobi się gęsty. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać posiekane gałązki świeżego oregano.
3. Mozzarellę pokroić w plastry. Piekarnik nastawić na 190 stopni.
4. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć plasterki bakłażana z obu stron.
5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Na dnie ułożyć połowę plastrów bakłażana, przykryć połową sosu pomidorowego i plastrami mozzarelli. Czynność powtórzyć z pozostałą ilością składników. Wierzch posypać startym parmezanem oraz posiekanym oregano.
6. Zapiekać przez około 35-40 minut.