Zapiekany bakłażan z sosem pomidorowym i mozzarellą

Zapiekany bakłażan z sosem pomidorowym i mozzarellą

Tym razem danie wegetariańskie :) Zapiekanka z bakłażanem, salsą pomidorową oraz serem mozzarella. Dużo smaku, mała ilość składników – liczy się ich jakość.  Świetnie  smakuje ze świeżą chrupiącą bagietką, ale można zajadać również bez pieczywa.

Składniki:

1 bakłażan

400 gram pomidorów z puszki

2 szalotki

2 ząbki czosnku

1/3 łyżeczki ostrej papryki

kilka gałązek świeżego oregano (lub 2 łyżeczki suszonego)

2 kulki mozzarelli

3-4 łyżeczki startego parmezanu

2-3 łyżki oliwy z oliwek

sól, pieprz

 

 

Krok po kroku:

1. Bakłażana pokroić w plasterki, posypać z każdej strony solą i położyć na ręczniku papierowym, przykryć drugą warstwą ręcznika papierowego. W ten sposób pozbywamy się nadmiaru wody.

2. Szalotki i czosnek drobno posiekać. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy z oliwek i podsmażyć szalotkę z czosnkiem. Dodać pokrojone pomidory i gotować, aż się rozpadną a sos zrobi się gęsty. Doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Dodać posiekane gałązki świeżego oregano.

3. Mozzarellę pokroić w plastry. Piekarnik nastawić na 190 stopni.

4. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oliwy z oliwek i podsmażyć plasterki bakłażana z obu stron.

5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą. Na dnie ułożyć połowę plastrów bakłażana, przykryć połową sosu pomidorowego i plastrami mozzarelli. Czynność powtórzyć z pozostałą ilością składników. Wierzch posypać startym parmezanem oraz posiekanym oregano.

6. Zapiekać przez około 35-40 minut.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *