Krem dyniowo- marchwiowy

Krem dyniowo- marchwiowy

Lekka, zdrowa, sezonowa! Zupę- krem dyniowo- marchwiową polecam w szczególności dla tych mniejszych domowników ze względu na jej delikatny smak. Zamiast upiec warzywa można je po prostu obrać i ugotować w wodzie do miękkości, a następnie zblendować. Pamiętajcie jednak, że pieczone tracą mniej witamin niż te gotowane i dodatkowo są słodsze w smaku.

Składniki: (na 3 porcje)

około 1 kg dyni typu hokkaido

2 marchewki

1 duży ziemniak

1 korzeń pietruszki

sól i pieprz do smaku

1-2 szklanki bulionu warzywnego lub wody

Dodatkowo:

prażone ziarna dyni

3 łyżeczki jogurtu naturalnego

świeża bazylia do posypania

 

Krok po kroku:

1. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Marchewki, pietruszkę oraz ziemniaka umyć i osuszyć. Dynię pokroić na mniejsze kawałki (w kształcie sierpa), usunąć pestki.

2. Na blasze rozłożyć papier do pieczenia i ułożyć na nim warzywa. Piec niecałą godzinę aż będą miękkie.

3. Następnie warzywa wyjąć z piekarnika i lekko przestudzić. Marchewki oraz pietruszkę obrać ze skórki i odciąć końce. Z ziemniaków wydrążyć miąższ. Wszystko wrzucić do wysokiego naczynia, wlać bulion lub wodę i zblendować na gładki krem. Jeśli krem będzie zbyt gęsty dolać wody. Doprawić solą i pieprzem według własnego smaku.

4. Przed podaniem krem podgrzać i przelać do miseczek. Na wierzchu położyć łyżeczkę jogurtu naturalnego, posypać prażonymi pestkami dyni i udekorować listkami bazylii.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *