Krem pieczarkowy

Krem pieczarkowy

Smaczna i aromatyczna  kremowa zupa pieczarkowa z podsmażonymi pieczarkami, które dodatkowo uwydatnią i wzmocnią jej smak. Krem doskonale komponuje się z groszkiem ptysiowym oraz posiekaną natką pietruszki. Możecie również zrobić mięsną wersję i podać go z prażonymi kawałkami boczku. Przy podgrzewaniu zupy należy pamiętać, żeby trzymać garnek na małym ogniu i często mieszać.

Składniki:

500 gram pieczarek

1 duży ziemniak

1 korzeń pietruszki

1 cebula

1 ząbek czosnku

1 łyżeczka suszonego cząbru

2 łyżki śmietany

1 łyżka masła

1 szklanka wywaru warzywnego lub mięsnego

sól i pieprz do smaku

Dodatkowo:

groszek ptysiowy

świeża natka pietruszki

 

 

Krok po kroku:

1. Pieczarki dokładnie umyć (2-3 odłożyć na bok), pietruszkę i ziemniaka obrać. Włożyć do garnka z osoloną wodą i gotować około 20 minut, aż warzywa będą miękkie.

2. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać. Podsmażyć na maśle na rozgrzanej patelni. Przełożyć do osobnej miski.

3. Odłożone pieczarki pokroić w kosteczkę i podsmażyć na tej samej patelni na złotobrązowy kolor.

4. Ugotowane warzywa odcedzić i zblendować. Dodać podsmażoną cebulkę z czosnkiem, cząber oraz wywar i ponownie zmiksować na gładką, jednolitą masę. Na koniec dodać śmietanę, doprawić do smaku solą i pieprzem.

5. Krem pieczarkowy podawać z podsmażonymi pieczarkami, dodatkowo można posypać groszkiem ptysiowym oraz posiekaną natką pietruszki.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *