Krem pomidorowy z czarnymi oliwkami i prażonym słonecznikiem

Krem pomidorowy z czarnymi oliwkami i prażonym słonecznikiem

Szybki, łatwy i przede wszystkim smaczny krem z pomidorów z dodatkiem pieczonych plasterków oliwek oraz chrupiącego słonecznika. W przepisie (ze względu na porę roku) użyłam pomidorów z puszki, ale w sezonie najlepsze będą świeże, pachnące pomidory obrane ze skórki.

Składniki (2-3 porcje):

400 gram pomidorów z puszki

1 marchew

1 pietruszka

1 szalotka

1 ząbek czosnku

kawałek imbiru (około 2cm)

1 łyżeczka koncentratu pomidorowego

szczypta chili

1/2 łyżeczki cukru

1 łyżeczka suszonego oregano

sól do smaku

1 łyżka oliwy z oliwek

dodatkowo:

3 łyżeczki śmietany

3 łyżeczki słonecznika

kilka czarnych oliwek

 

 

Krok po kroku:

1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.

2. Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, szalotkę, czosnek i imbir posiekać. Oliwki pokroić w plasterki.

3 Szalotkę, czosnek i imbir i podsmażyć chwilę w rondelku na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory, marchew i pietruszkę. Gotować około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą, chili, cukrem, oregano i koncentratem pomidorowym. Całość zblendować na gładki krem.

4. Oliwki ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika. Piec około 5 minut.

5. Na suchej patelni podprażyć słonecznik.

6. Krem podawać na ciepło z dodatkiem śmietany, posypany plasterkami oliwek oraz słonecznikiem.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *