Krem pomidorowy z czarnymi oliwkami i prażonym słonecznikiem

Szybki, łatwy i przede wszystkim smaczny krem z pomidorów z dodatkiem pieczonych plasterków oliwek oraz chrupiącego słonecznika. W przepisie (ze względu na porę roku) użyłam pomidorów z puszki, ale w sezonie najlepsze będą świeże, pachnące pomidory obrane ze skórki.
Składniki (2-3 porcje):
400 gram pomidorów z puszki
1 marchew
1 pietruszka
1 szalotka
1 ząbek czosnku
kawałek imbiru (około 2cm)
1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
szczypta chili
1/2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka suszonego oregano
sól do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek
dodatkowo:
3 łyżeczki śmietany
3 łyżeczki słonecznika
kilka czarnych oliwek
Krok po kroku:
1. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni.
2. Marchew i pietruszkę pokroić w plasterki, szalotkę, czosnek i imbir posiekać. Oliwki pokroić w plasterki.
3 Szalotkę, czosnek i imbir i podsmażyć chwilę w rondelku na rozgrzanej oliwie. Dodać pomidory, marchew i pietruszkę. Gotować około 10-15 minut, aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą, chili, cukrem, oregano i koncentratem pomidorowym. Całość zblendować na gładki krem.
4. Oliwki ułożyć na papierze do pieczenia i włożyć do piekarnika. Piec około 5 minut.
5. Na suchej patelni podprażyć słonecznik.
6. Krem podawać na ciepło z dodatkiem śmietany, posypany plasterkami oliwek oraz słonecznikiem.